CovApp geeft binnen vijf minuten een coronavirus indicatie

De angst om besmet te raken met het coronavirus is groot. Mensen die last krijgen van een of enkele van de symptomen zouden het liefst snel getest willen worden. Dat is helaas niet altijd een optie. Met name door de beperkte beschikbaarheid van het aantal tests ligt de prioriteit bij het testen bij mensen die in risicogebieden of direct contact met aantoonbaar besmette personen geweest zijn. Online duiken steeds meer online alternatieven op die een indicatie voor coronavirusbesmetting kunnen geven.

In Nederland heeft een aantal ziekenhuizen nu de app in gebruik die het Amsterdamse OLVG en Luscii samen ontwikkeld hebben. Een ander coronavirus-diagnosemiddel is de CovApp van het Berlijnse Universiteitsziekenhuis Charité die nu ruim een week (sinds 20 maart) actief is. Mensen beantwoorden via de app of de website van het ziekenhuis 26 eenvoudige vragen over zaken als reisactiviteit, leeftijd, beroep, symptomen of klachten etc. Alle informatie wordt geanonimiseerd opgeslagen en er worden geen persoonlijke of privacy-gevoelige gegevens gedeeld met het ziekenhuis.

Advies over coronavirus binnen vijf minuten

Het invullen duurt zo’n 5 minuten en vervolgens geeft CovApp direct de uitslag. Dat kunnen ook aanbevelingen zijn voor mogelijke vervolgacties. Denk aan het advies om contact op te nemen met een arts of om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. De uitslag bevat ook een QR-code die, indien nodig, naar een arts of ziekenhuis gestuurd kan worden zodat die zich kunnen voorbereiden op de komst van een patiënt.

De app brengt niet alleen gemoedsrust en zekerheid bij mensen die bang zijn dat ze het coronavirus opgelopen hebben. De CovApp zorgt ook voor een afname van de werkdruk van ziekenhuispersoneel en verkleind de kans op besmetting van mensen met lichte klachten die het virus niet hebben maar nu toch nog naar het ziekenhuis komen. Daardoor komt onderzoekscapaciteit vrij voor patiënten die wél dringend getest moeten worden.

Ook in Nederland

Een vergelijkbaar initiatief is ook in Nederland al opgedoken. Enkele dagen geleden verscheen de corona check van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis in het nieuws. Die kan mensen antwoorden geven op vragen zoals of zij mogelijk besmet zijn met het Covid-19 / coronavirus en of zij naar de huisarts moeten. De OLVG-app wordt inmiddels ook al door andere Nederlandse ziekenhuizen gebruikt, waaronder het CWZ en ziekenhuizen in de regio Utrecht (zoals het UMC Utrecht en het Diakonessenhuis).

De Duitse CovApp is ontwikkeld door het Charité ziekenhuis in samenwerking met de Duitse non-profit-organisatie Data4Life. Zij houden zich bezig met ontwikkelingen die de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren door het inzetten van technologie.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?