Het koppelen van kwaliteitsdata omtrent hartpatiënten komt uiteindelijk de kwaliteit van onderzoek en dus de hartzorg ten goede.

Datakoppeling NHR en CBS verbetert hartzorg

Er is een koppeling mogelijk gemaakt tussen micro-data van CBS en data uit de kwaliteitsregistraties van de NHR. Op die manier krijgen onderzoekers meer en completere data ter beschikking, zodat door onderzoek de kwaliteit van hartzorg kan worden geëvalueerd en verbeterd. Het realiseren van deze koppeling is mede tot stand gekomen op initiatief van het consortium Heart4Data.

Om goed effectief onderzoek te doen zijn data nodig, heel veel data. Ook AI, die bijvoorbeeld kan bijdragen aan het identificeren van patiënten die een verhoogd risico hebben, op hartproblemen heeft big data nodig uit zoveel mogelijk kwaliteitsbronnen. Bovendien zullen de toekomstige modellen ook over meer rekenkracht kunnen beschikken en meer data kunnen analyseren. Datakoppelingen, uiteraard veilig en met respect voor privacy, zoals nu tussen NHR en CBS zijn daarom belangrijk.

Relevant onderzoek naar hartzorg

Kortom: hoe meer goede data kunnen worden gecombineerd hoe beter dat uiteindelijk is voor onderzoek naar hartzorg in de breedste zin van het woord. In dat perspectief is de koppeling, die de Nederlandse Hart Registratie en het CBS hebben gemaakt, natuurlijk goed nieuws.

Ivo Gorissen, senior adviseur Microdata Services bij het CBS licht toe: “Wij zien een toenemende belangstelling van onderzoekers naar medisch statistisch onderzoek met registratiedata en zijn dan ook enthousiast over het initiatief van de NHR om hun dataset beschikbaar te stellen voor onderzoek met CBS-gegevens. Op basis van de CBS-wet kunnen we op die manier samen onderzoekers in staat stellen om wetenschappelijk en maatschappelijk relevant onderzoek te doen.”  

Datakoppeling met kwaliteitsinfo

Dankzij de nieuwe datakoppeling kan de kwaliteitsinformatie uit de NHR registraties worden gecombineerd met CBS-microdata. Zo zijn er dus meer data beschikbaar voor onderzoek en statistische analyses. Doordat de analyses uitgevoerd worden in de beveiligde CBS-omgeving, blijft de privacy en veiligheid van patiëntgegevens gewaarborgd.

Ook gegevens uit andere systemen zoals de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ), data beheerd door Dutch Hospital Data (DHD), zijn  op aanvraag toegankelijk via het CBS. Op die manier wordt het mogelijk om info te verrijken. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over dotterprocedures, hartfalen of bypassoperaties en tal van andere info zoals de sociaal economische status van patiënten. Op die manier kan een breder beeld van de gezondheid van patiënten en hun levensomstandigheden worden gevormd.

Meer zicht op hartfalen

Heart4Data was een belangrijke initiator bij het realiseren van deze datakoppeling. Dit is een consortium van de Dutch CardioVasculair Alliance (DCVA), waarin de NHR samen met andere DCVA partners werkt aan een infrastructuur voor registratie-gebaseerd onderzoek. In de DCVA hebben 22 onderzoeks- en zorgorganisaties hun krachten gebundeld om oplossingen voor hart- en vaatziekten te versnellen.

Dr. Saskia Houterman, epidemioloog bij de NHR en projectmanager bij Heart4Data legt het belang van de nieuwe datakoppeling kort en krachtig uit: “De beschikbaarheid van meer en completere data gaat bijdragen aan onderzoek naar het ontwikkelen van nieuwe, effectieve behandelingen en verbeterde zorg voor in eerste instantie hartfalenpatiënten, maar uiteindelijk de hele hartzorg. Onderzoekers kunnen nu door koppeling van de NHR data met de CBS microdata bijvoorbeeld kijken naar cardiovasculair gerelateerde doodsoorzaken van overleden patiënten. Tevens is het mogelijk om via deze koppeling meer inzicht te krijgen in medicijngebruik van patiënten die een cardiovasculaire interventie hebben ondergaan.”

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?