De meldkamer weet waar je bent – Nieuwsoverzicht van 17 september

Vandaag oa. Ambulancedienst RAV lanceert innovatieve tool - 'Dislike-knop goed voor geestelijke gezondheid - Deel dit bericht met #icthealth

Ambulancedienst RAV Hollands Midden lanceert innovatieve tool

Leiden – Vanaf vandaag gebruikt de Ambulancedienst RAV Hollands Midden het systeem VIL, deze afkorting staat voor Vaststelling Incident Locatie. De tool gebruikt de GPS gegevens van Smartphonegebruikers om hun locatie vast te stellen. Veel mensen weten namelijk niet precies waar ze zich bevinden als ze 112 bellen.

"Ergens in het Kronesteinpark," zegt een ‘slachtoffer’ in een filmpje met uitleg over het systeem. De medewerker in de meldkamer vraagt het telefoonnummer en stuurt een bericht met een link. Door die link aan te klikken maakt de beller zijn locatie bekend aan het systeem en kan de ambulance ernaartoe.

 Meer informatie vindt u op de site van RADHM.

‘Disliken’ op Facebook komt eraan – Goed voor de mentale gezondheid!

Facebook werkt aan een knop waarmee mensen kunnen laten zien dat ze meeleven met een post. Want het voelt toch een beetje gek om een foto van een ellendige situatie te liken. Hoe het precies gaat werken is nog niet bekend, maar het wordt in ieder geval geen regelrechte ‘dislike’. "We willen niet dat mensen alleen maar elkaars updates gaan ‘plussen of minnen’, zo’n community willen we niet zijn, aldus Mark Zuckerberg tegenover Yahoo Health.

Psychologen zien twee belangrijke voordelen. Ten eerste sluit de Facebook ervaring voortaan beter aan op het echte leven. Daarin is ook niet altijd alles vrolijk, gelukkig en blij. Maar het tweede voordeel is nog belangrijker: mensen die door een moeilijke tijd gaan, zullen zich meer gesteund voelen. Daardoor kan het helpen bij rouwverwerking. Tegelijkertijd is er wel het potentiële gevaar dat mensen blijven hangen in het negatieve.

Test met ‘robodokter’ in ziekenhuis

Dubai – patiënten in het Rashid Hospital Trauma Centre kunnen binnenkort een robot aan hun bed verwachten. In dit ziekenhuis start namelijk een test met de Rob Doc – een robot met een camera die zelf de weg kan vinden in het ziekenhuis, bijvoorbeeld door kamernummers te herkennen.

Het grote voordeel van de robot, is dat specialisten op deze manier op afstand kunnen meekijken en aanwijzingen kunnen geven aan een arts die naast de patiënt staat. Ook al is dat in een ander ziekenuis. De daadwerkelijke test gaat van start na IT-event Gittex, dus ongeveer eind october.

U vindt het hele artikel op Gulfnews.com.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?