De toekomst van organen op een chip

Nadat Donald Ingber van het Wyss Institute in 2010 een lung-on-a-chip creëerde, ontstonden er allerlei partnerships wereldwijd om organen te creëren die broodnodig zijn voor biologische onderzoek. Inmiddels zijn er miniatuur modellen beschikbaar van allerlei organen, zoals longen, lever, nieren, hart en beenmerg. In een artikel van het World Economic Forum (WEF) wordt het genoemd als één van de opkomende technologieën in 2016.

De technologie om organen op een chip te ontwikkelen ontwikkelt zich in verschillende richtingen. Maar de basis is hetzelfde: een orgaan dat verweven is in een computerchip. Ieder organ-on-a-chip is niet groter dan een USB-stick en gemaakt van doorzichtige polymeren.

Menselijke cellen van een gewenst orgaan liggen in kleine vochthoudende buizen in de chip. Zodra voedingsstoffen, bloed en testmateriaal, bijvoorbeeld drugs, door de buisjes worden gepompt, repliceren de cellen sommige van de belangrijkste functies van een levend orgaan. Het Wyss Institute is één van de voorlopers op dit gebied.

Simuleren orgaanweefsel

De kamers in de chip kunnen zodanig worden gearrangeerd dat het de structuur van orgaanweefsel simuleert. Denk aan een klein luchtblaasje van een long. Wanneer er lucht door een kanaal loopt bootsen de onderzoekers op die manier menselijk ademen na. Door op een andere chip deze procedure te herhalen, maar dan met een geïnfecteerd bloed, kunnen de onderzoekers meten wat het effect is van de infectie.

Nieuwe en gepersonaliseerde medicijnen

Volgens het artikel geeft deze techniek een boost aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Zo testte een bedrijf vorig jaar een manier om endocriene cellen hormonen af te geven in het bloed voor de ontwikkeling van medicijnen voor diabetes patiënten. De biologische en fysiologische mechanismen worden immers duidelijk, zonder dat er één mens of dier een test hoeft te doorstaan. Het aantal dierproeven zou door de technologie ook enorm kunnen dalen.

Daarnaast gebruiken bedrijven deze technologie om gepersonaliseerde medicijnen te ontwikkelen. Hiervoor willen zij gebruik maken van stamcellen van individuele patiënten om zo te onderzoeken welke therapie het beste bij die persoon past.

De technologie is ook van belang om te bekijken hoe de samenleving zich  het best kan wapenen tegen biologische, chemische of radioactieve wapens.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?