Derde operatierobot voor het Maasstad

Het Robot Expertisecentrum van het Maasstad heeft een derde operatierobot aangeschaft. Daarmee is het Maasstad het eerste ziekenhuis in Nederland die over drie operatierobots kan beschikken. Elke robot heeft zijn eigen specialisme. Waar de eerste twee met name ingezet worden bij urologische en gynaecologische ingrepen, is de derde operatierobot bedoeld voor chirurgische ingrepen. Daarbij worden de robot en chirurg ondersteund door 3D-beelden.

De voordelen van robotchirurgie zijn evident. Doordat een operatierobot chirurgische ingrepen met een veel grotere precisie kan uitvoeren, is de kans op complicaties een stuk kleiner. Voor de patiënt wordt de operatie bovendien een stuk minder invasief. Daardoor verloopt het herstel sneller en met minder pijn. Artsen kunnen dankzij de nieuwste robottechnologie niet alleen veel nauwkeuriger werken, maar ook zittend opereren. Dat zorgt voor minder rug- en nekklachten.

Operatierobot met nieuwste technieken

Het Maasstad was in 2009 al het eerste Nederlandse ziekenhuis dat een operatierobot in gebruik nam, twee jaar later gevolgd door een tweede exemplaar. In de afgelopen jaren is robotchirurgie in steeds meer ziekenhuizen een vast alternatief geworden. Inmiddels heeft het Maasstad, zo’n tien jaar na de komst van de eerste exemplaren, de bestaande robots vervangen door nieuwere modellen met meer mogelijkheden en de nieuwste technieken. En nu is er dus ook een derde operatierobot beschikbaar.

De nieuwe robots beschikken over betere 3D-beeldvormende apparatuur en de nieuwste software die veel meer mogelijkheden biedt. Daarnaast kunnen chirurgen tijdens een ingreep nu ook beschikken over een actuele MRI-scan van het te opereren gebied. Dit maakt operaties met de robot niet alleen preciezer, maar verhoogd ook de veiligheid. De nieuwe robots zijn ook uitgerust met realistische opleidingsmodules. Specialisten in opleiding kunnen zo een volledige operatie oefenen op de robot.

Grote, ingewikkelde ingrepen

De derde robot, die met name bedoeld is voor chirurgische ingrepen, is groter dan de andere twee exemplaren en heeft grotere armen. Dat vergroot het aantal bewegingsmogelijkheden. Daardoor kan hij ingezet worden voor ingrepen over het hele lichaam, inclusief grote, ingewikkelde operaties.

“De techniek is veel beter dan die van de vorige robots. We kunnen onze patiënten nu nog preciezer en nog veiliger opereren. Deze manier van opereren is echt de toekomst. Als grootste robotcentrum zijn we allemaal heel blij en trots op onze topklinische zorg”, vertelt dokter Coene, chirurg in het Maasstad. Hij werkt al van dag één met de operatierobots.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?