Diagnostiek-op-afstand via mobiel mogelijk met tele-echografie

Philips heeft samen met partner Innovative Imaging Technologies (IIT) een geïntegreerde oplossing op de markt gebracht voor tele-echografie. Het draagbare Lumify-echografiesysteem van Philips is gecombineerd met het Reacts-samenwerkingsplatform van IIT. De bundeling moet artsen in staat stellen om ongeacht de locatie met elkaar in contact te komen door een compatibele smartphone of tablet te transformeren in een geïntegreerde tele-echografieoplossing.

Zo kunnen artsen in de ambulance onderweg naar het ziekenhuis al een echo nemen en bespreken met de Spoed Eisende Hulp afdeling (SEH). Een ander voorbeeld is een gynaecoloog die vrouwen in afgelegen gebieden begeleidt tijdens hun zwangerschap en de echobeelden in realtime kan delen en bespreken met artsen wereldwijd.

Tele-echografie gebruikt smartphone, tablet

Zorgverleners kunnen een Reacts-sessie beginnen met een persoonlijk gesprek op hun Lumify-echografiesysteem, aldus Philips. Ze kunnen dan overschakelen op de camera aan de voorzijde van hun smartphone of tablet om de positie van de transducer te tonen. Vervolgens kunnen ze de gestreamde echografiebeelden delen, zodat beide partijen tegelijkertijd de live echografiebeelden en de positie van de transducer kunnen bekijken en bespreken.

Behalve de mogelijkheid voor virtuele begeleiding denkt Philips dat Lumify met Reacts een waardevol hulpmiddel kan zijn voor academische ziekenhuizen, geneeskundestudenten en artsen in opleiding, noodhulpverleners, rampenbestrijders en ziekenhuizen met satellietklinieken. Een hoogleraar kan virtueel, zonder aan een bepaalde plaats te zijn gebonden, echografieonderzoeken met studenten doen, waarbij snel en efficiënt kan worden ingegaan op anatomie en plaatsing van transducers.

Lumify al breder ingezet

In Nederland werd de Philips Lumify in 2017 gelanceerd, samen met PSV. Clubarts Wart van Zoest gebruikt de Lumify in de dagelijkse praktijk voor de diagnose van blessures en acute zorg bij hun spelers. Sinds kort wordt de Philips Lumify ook ingezet door het Medisch Mobiel Team (MMT) op de traumahelikopter in de regio Groningen.

Anesthesioloog en Spoedarts dr. Manfred Hirner stelt hierover. “Lumify is voor het MMT een zeer goede oplossing, echografie heel compact en met zeer hoge kwaliteit. De mogelijkheid om via het Reacts platform contact te leggen met anderen kan het verstrekken van informatie tussen de traumaheli en het ziekenhuis nog gemakkelijker maken.”

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?