Zo kunnen artsen in de ambulance onderweg naar het ziekenhuis al een echo nemen en bespreken met de Spoed Eisende Hulp afdeling (SEH). Een ander voorbeeld is een gynaecoloog die vrouwen in afgelegen gebieden begeleidt tijdens hun zwangerschap en de echobeelden in realtime kan delen en bespreken met artsen wereldwijd.
Tele-echografie gebruikt smartphone, tablet
Zorgverleners kunnen een Reacts-sessie beginnen met een persoonlijk gesprek op hun Lumify-echografiesysteem, aldus Philips. Ze kunnen dan overschakelen op de camera aan de voorzijde van hun smartphone of tablet om de positie van de transducer te tonen. Vervolgens kunnen ze de gestreamde echografiebeelden delen, zodat beide partijen tegelijkertijd de live echografiebeelden en de positie van de transducer kunnen bekijken en bespreken.
Behalve de mogelijkheid voor virtuele begeleiding denkt Philips dat Lumify met Reacts een waardevol hulpmiddel kan zijn voor academische ziekenhuizen, geneeskundestudenten en artsen in opleiding, noodhulpverleners, rampenbestrijders en ziekenhuizen met satellietklinieken. Een hoogleraar kan virtueel, zonder aan een bepaalde plaats te zijn gebonden, echografieonderzoeken met studenten doen, waarbij snel en efficiënt kan worden ingegaan op anatomie en plaatsing van transducers.
Lumify al breder ingezet
In Nederland werd de Philips Lumify in 2017 gelanceerd, samen met PSV. Clubarts Wart van Zoest gebruikt de Lumify in de dagelijkse praktijk voor de diagnose van blessures en acute zorg bij hun spelers. Sinds kort wordt de Philips Lumify ook ingezet door het Medisch Mobiel Team (MMT) op de traumahelikopter in de regio Groningen.
Anesthesioloog en Spoedarts dr. Manfred Hirner stelt hierover. “Lumify is voor het MMT een zeer goede oplossing, echografie heel compact en met zeer hoge kwaliteit. De mogelijkheid om via het Reacts platform contact te leggen met anderen kan het verstrekken van informatie tussen de traumaheli en het ziekenhuis nog gemakkelijker maken.”