Diakonessenhuis begint met pijnbehandeling op afstand

Het Diakonessenhuis (Utrecht) gebruikt een nieuwe technologie waarmee een arts de zogeheten neuromodulatiebehandeling van patiënten met chronische pijn op afstand kan controleren en bijstellen. De patiënt hoeft hier dan niet altijd voor naar het ziekenhuis te komen. Het Diakonessenhuis stelt het eerste ziekenhuis in Nederland te zijn dat deze technologie gebruikt. Het afgelopen jaar heeft het Diakonessenhuis onder meer al monitoring op afstand ingevoerd voor patiënten met hartfalen- en COPD.

Bij neuromodulatie stimuleren behandelaars met hele kleine stroomstootjes het ruggenmerg of een zenuwknoop van patiënten met chronische pijn. Dit gaat via een apparaatje – de neurostimulator – dat onder de huid van de patiënt aangebracht is. Patiënten komen regelmatig naar het ziekenhuis voor controle en het tussentijds aanpassen van hun pijnbehandeling.

Pijnbehandeling bijstellen

“Met de nieuwe technologie kunnen wij het apparaatje nu ook op afstand bekijken en bijstellen als dat nodig is”, vertelt Xander Zuidema, pijnspecialist Diakonessenhuis. “Zeker voor patiënten die wat verder weg wonen, is dit een uitkomst. Maar ook voor patiënten die voor vervoer afhankelijk zijn van anderen is het fijn. Of voor patiënten die vanwege risico op corona zoveel mogelijk in hun eigen omgeving blijven.”

Patiënten horen het van hun arts als zij voor de behandeling op afstand in aanmerking komen. Samen met de arts kan de patiënt dan besluiten of hij/zij met behandeling op afstand wil starten. In deze opstartfase gaat het om ongeveer 20 patiënten. Uiteindelijk krijgen alle patiënten die voor neuromodulatie op afstand in aanmerking komen een uitnodiging hiervan gebruik te maken.

Het Diakonessenhuis heeft een van de grootste centra voor neuromodulatie in Nederland. Per jaar behandelt het ziekenhuis ruim 90 patiënten met de technologie. Neuromodulatie helpt overigens niet bij iedere pijn en is een ingrijpende behandeling die alleen uitgevoerd wordt als andere behandelingen niet werken, aldus het ziekenhuis.

Meer zorg op afstand

Het Diakonessenhuis werkt aan zorg dichtbij: thuis als het kan, naar het ziekenhuis als het moet. Daarvoor worden apps, belconsulten, telemonitoring en online coaching, -voorbereiding en -nazorg ingezet. De pijnbehandeling met neuromodulatie op afstand is hier een voorbeeld van.

In april 2021 startte het ziekenhuis met monitoring op afstand van mensen met hartfalen en patiënten die na een hartinfarct weer naar huis mogen. Hiervoor wordt een Luscii-app ingezet. Twee jaar eerder was er een pilot met het Empower-platform voor mensen met hartfalen. In februari 2021 voegde het Diakonessenhuis een digitale coach toe aan de behandeling van COPD-patiënten, nadat het twee jaar eerder al telemonitoring voor mensen met COPD had ingevoerd.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
Volg jij ons al?