Jacquelien (l) en Suzanne zijn gespecialiseerd verpleegkundig consulenten MDKL en zetten met het project enthousiast in op digitalisering. (Foto: Catharina)

Digitale intake voor coloscopie met video’s en animaties

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven krijgen patiënten die regelmatig een coloscopie ondergaan voortaan een digitale intake en voorlichting. “We hebben animaties en een video gemaakt waarin stap-voor-stap de voorbereidingen voor een inwendig onderzoek bij de afdeling endoscopie en de behandeling zelf, de coloscopie, worden uitgelegd. QR–codes in de patiëntenfolder over coloscopie linken direct naar deze video’s”, vertellen MDL-verpleegkundigen Suzanne Hagen en Jacquelien Bomers.

Suzanne en Jacqueline zijn gespecialiseerd verpleegkundig consulenten Maag, Darm en Lever (MDL) en zetten met het project ‘de MDL van de toekomst’ enthousiast in op digitalisering. Ze zijn gestart met een groep patiënten die regelmatig naar het ziekenhuis komen voor een coloscopie vanwege poliepen in hun darmen. Bij iedere nieuwe behandeling krijgen ze een digitale intake waarbij ze de juiste informatie op het juiste moment krijgen. Patiënten die voor het eerst een coloscopie gaan krijgen, worden bij de intake nog wel in het ziekenhuis gezien.

Steeds vaker worden er digitale zorgpaden ingezet voor patiënten met een chronische darmontsteking. Een goed voorbeeld daarvan is het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Het digitaal zorgpad daar zorgt voor beter zelfmanagement en maakt waarschijnlijk 4.500 (telefonische) consulten per jaar overbodig.

Digitale intake coloscopie

Dankzij de digitalisering van de intake en de voorlichting wordt nog maar 20 procent van de 2000 patiënten voor de daadwerkelijke coloscopie gezien in het ziekenhuis. Hierdoor blijft er meer tijd over voor patiënten met complexe zorgvragen. Deze groep mensen wordt fysiek uitgenodigd. Een voordeel van de digitale intake is dat patiënten de animatie kunnen terugkijken in hun eigen tempo. Patiënten kunnen de animatie op YouTube ook kijken met ondertiteling. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat mensen beeldmateriaal veel beter onthouden dan gesproken taal.

Een van de begeleidende animaties die ingezet wordt bij de digitale intake van patiënten.

Digitaal uitbreiden

Wanneer deze werkwijze met animaties en video’s bij patiënten met poliepen goed verloopt, wordt een vergelijkbaar traject ook ingezet bij de follow-up patiënten met Barrett-slokdarm en patiënten met Inflammatory Bowel Disease (IBD). Follow-up patiënten zijn mensen die regelmatig voor dezelfde onderzoeken naar het ziekenhuis moeten.

De vragenlijst wordt thuis ingevuld en ze bekijken de video’s en de animaties wanneer het hen uitkomt. Tijdens de aanvullende intake, in de meeste gevallen een (kort) telefoontje, kunnen eventuele vragen van de patiënt worden beantwoord en wordt er een plan gemaakt voor de antistolling en dergelijke.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?