Digitale vaardigheden in de huisartsenzorg moeten beter

Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) heeft in samenwerking met de coalitie Digivaardig in de Zorg onderzoek gedaan naar de digitale vaardigheden van medewerkers in de huisartsenzorg. De almaar toenemende, en het afgelopen jaar fors versnelde, digitalisering van de huisartsenzorg was de aanleiding voor het onderzoek. Een onderzoek dat, zo blijkt, aantoont dat een groot deel van de medewerkers in de huisartsenzorg vindt dat ze te weinig digitale vaardigheden bezitten om hun werk goed te kunnen doen.

Binnen het onderzoek onder medewerkers van huisartsenpraktijken, huisartsenposten en zorggroepen werd ook gekeken naar de invloed die het hebben van onvoldoende vaardigheden heeft op de werksituatie. Van de ondervraagden geeft maar liefst 90 procent aan dat (extra) scholing om hun digitale vaardigheden verder te ontwikkelen noodzakelijk is om meer tijd, werkplezier en ontspanning te ervaren.

Het onderzoek bestond uit een zelfscan waarmee de deelnemers zelf hun digitale vaardigheden inschatten. Daarbij werd gekeken naar ‘Algemene vaardigheden’, het werken met Huisartseninformatiesystemen (HIS), programma’s en applicaties en het veilig werken met internet. De vragen, zo’n 70 in totaal, varieerden van ‘Ik ben handig in het knippen, kopiëren en plakken van teksten’ tot ‘Ik ben handig in het maken van een VIM-melding en een MIM-melding’. De medewerkers moesten voor elke vraag aangeven of zij zichzelf een ‘Digistarter’, ‘Digivaardig’ of ‘Digiweet’ vonden.

Gebrek aan digitale vaardigheden

Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna een kwart van de medewerkers in de huisartsenzorg zichzelf een onvoldoende geeft voor het gebruik van de meest voorkomende functionaliteiten van het huisartseninformatiesysteem (HIS). Denk daarbij aan het uitvoeren van taken als het inzien van patiëntgegevens en het declareren naar zorgverzekeraars.

Digivaardig onderzoek huisartsenzorg ict&health
Een kwart van de medewerkers in de huisartsenzorg vindt zichzelf onvoldoende digivaardig. (afbeelding: ssfh)

Veel medewerkers geven aan dat zij in hun ogen nog te weinig digitale vaardigheden hebben voor het toepassen van specifieke, nieuwe, applicaties. Een voorbeeld daarvan is het feit dat veel medewerkers vinden dat zij het beeldbellen, voor videoconsulten, nog niet voldoende beheersen. Dit is een e-health toepassing die tijdens de coronacrisis een enorme impuls gekregen heeft en waarvoor, ook binnen de huisartsenzorg, veel aandacht was. Uit een ander onderzoek, enkele maanden na het begin van de coronacrisis, bleek immers dat bijna driekwart van de huisartsen het videoconsult had geïntroduceerd. Een jaar daarvoor, in 2019, was dat nog ‘0’ procent.

Gebruiksvriendelijkheid digitale toepassingen

Er is nog een andere reden die de ondervraagde medewerkers in de huisartsenzorg benoemen als het gaat om waarom zij zichzelf vaak digitaal niet vaardig genoeg vinden. Dat zijn de niet altijd gebruiksvriendelijke systemen waar ze mee werken. Naar aanleiding van die constatering adviseren de onderzoekers dan ook om aandacht te besteden aan het makkelijker en toegankelijker maken van praktijk specifieke programma’s en applicaties. Dak kan bijvoorbeeld door het bundelen van functionaliteiten in één systeem. Tot slot blijkt uit het onderzoek ook dat er behoefte is aan meer werkplekken met webcams en gebruiksvriendelijke en veilige beeldbelapplicaties.

Aan het onderzoek ‘Digitale vaardigheden in de huisartsenzorg’ hebben bijna 1000 medewerkers uit de huisartsenzorg deelgenomen. Er zijn 964 vragenlijsten ingevuld en 27 medewerkers uit verschillende functies en regio’s zijn diepgaand geïnterviewd. Het complete onderzoeksrapport is hier (excel-bestand, 23 MB) te downloaden.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?