Digitalisering pathologie in St. Antonius, Rijnstate en Jeroen Bosch

De afdelingen pathologie van het St. Antonius Ziekenhuis (Utrecht) het Rijnstate in Arnhem en het Jeroen Bosch in ’s Hertogenbosch hebben een belangrijke stap gezet in de digitalisering van hun processen. Met nieuwe scanners en bijbehorende hard- en software van medische technologie-aanbieder Philips, kunnen de pathologen straks microscopische beelden op een beeldscherm beoordelen in plaats van onder de microscoop.

Deze nieuwe stap in de digitale pathologie stelt de pathologen van de drie ziekenhuizen in staat om op afstand heel nauwkeurig stukjes weefsel te bekijken en sneller tot een diagnose te komen. In samenwerkingsverband Pathologie-DNA werken de pathologen van het St. Antonius, het Rijnstate het Jeroen Bosch al langer samen. De 28 pathologen binnen Pathologie-DNA hebben ieder hun eigen subspecialisatie, verdeeld over de drie ziekenhuizen.

Sneller inzetten specialistische kennis

De digitalisering moet ervoor zorgen dat deze specialistische kennis in alle drie de ziekenhuizen snel ingezet kan worden. Dat maakt het samen beoordelen van soms complex pathologisch onderzoek veel efficiënter. De uitslag van een onderzoek is sneller bekend, waardoor de zorgverlener deze ook eerder met de patiënt kan delen en een eventuele behandeling eerder gestart kan worden. Daarmee denken de pathologen een belangrijke bijdrage te leveren aan goede patiëntenzorg.

“Met het tekenen van deze overeenkomst zetten we een grote stap in de samenwerking en verbetering van de procesgang in pathologisch onderzoek,” stelt Dirk de Kruif, lid Raad van Bestuur, van het St. Antonius. “We komen hiermee tot efficiëntere en patiëntgerichte zorg, maar ook tot kostenreductie.”

Steeds verdere digitalisering pathologie

Eerder deze maand maakt het Groningse UMCG bekend dat het met een verdubbeling van de beschikbare coupescanners naar vier stuks de processen op de pathologieafdeling volledig gedigitaliseerd heeft. Dat moet gedetailleerde beeld van weefsel mogelijk maken, evenals grootschaliger vormen van pathologisch onderzoek en onderwijs.

De pathologieafdelingen in de regio werken samen om een gezamenlijk beveiligd netwerk voor lange termijn opslag van de digitale beelden te realiseren. De digitalisering maakt de samenwerking tussen pathologen in de regio eenvoudiger doordat zij de digitale beelden tijdens multidisciplinaire patiënt overleggen kunnen delen en op afstand (her)beoordelen.

Digitaal netwerk

In Nederland kunnen pathologie-afdelingen sinds dit jaar digitaal beelden uitwisselen via het Pathology Image Exchange platform (PIE). Het PIE-platform moet een sleutelrol spelen bij het verbeteren van de oncologische zorg in Nederland. Het project werd begin 2017 opgestart door de Nederlandse Vereniging voor Pathologen (NVVP) en het landelijke netwerk, stichting PALGA. werd begin 2017 opgestart

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?