Doorbraak; Onderzoekers 3D-printen hart-op-een-chip

Het is onderzoekers van Harvard University gelukt een orgaan te 3D-printen op een chip. Het ‘orgaan’, een hart, bootst de functies en structuur na van een werkelijk hart. Dit wordt gedaan door middel van sensoren, ingekapseld in inkt. Deze inkt wordt met een 3D-printer op een chip geprint. Deze techniek maakt het mogelijk deze ‘organen’ sneller te produceren en maakt het verzamelen van data over menselijk weefsel betrouwbaarder.

Het doel van deze 3D-print innovatie is het bieden van een alternatief binnen biomedische onderzoek; een wereld waarin nu vooral op dieren en celkweken wordt getest. Het inzetten van chips op zichzelf is niet nieuw. Vaak is de productie van deze chips echter duur, en moet er gebruik worden gemaakt van lithografie; een printtechniek die veel tijd kost. Door te werken met inkt en 3D-printen wordt dit proces sneller. De ingebouwde sensoren zijn eveneens nieuw en maken het verzamelen van data sneller.

Printer en inkt voor innovatie

Het team onderzoekers heeft zes verschillende soorten inkt ontworpen, ieder met een eigen paar sensoren. De sensoren bootsen de structuur en functies van menselijke weefsel na en meten de samentrekkingskracht van de hartspier. Deze inkt wordt vervolgens met een 3D-printer op een chip geplaatst. Deze chip is vanaf dat moment een klein model van een hart.

In de toekomst helpt de innovatie bij het onderzoeken en behandelen van hartziektes, maar ook bij het verzamelen van data voor lange en korte termijn onderzoeken. Dankzij de vernieuwende manier van produceren wordt het, zo hopen de onderzoekers, eveneens makkelijker om het systeem aan te passen aan een specifieke ziekte, of zelfs aan het individu.

In de aankomende uitgave van ICT&health magazine (4 november) meer achtergrondinformatie over de wereld en de mogelijkheden van medisch 3D-printen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?