In Nederland moeten dagelijks zo’n 400.000 mensen geholpen worden met het aan- en uittrekken van steunkousen. Zorginstelling tanteLouise kijkt nu naar tijdbesparende hulpmiddelen zoals HelpSoq, die vorig jaar de Zorg Innovatie Prijs kreeg.

Doorontwikkeling HelpSoq bespoedigt thuiszorg en verpleeghuizen

In Nederland moeten dagelijks zo’n 400.000 mensen geholpen worden met het aan- en uittrekken van steunkousen. Belastende handelingen voor zowel cliënt als zorgverlener. Voor het aantrekken van de steunkousen waren eerder al oplossingen zoals de Doff n'Donner ontwikkeld. Met de HelpSoq waarmee door bedenker Harpert Wouters vorig jaar de Zorg Innovatie Prijs in de wacht werd gesleept, komen nieuwe mogelijkheden binnen handbereik.

De HelpSoq is een eenvoudig apparaatje waarmee de verpleegkundige de steunkous over een paar wieltjes wordt gelegd. Daarna kan de kous moeiteloos op een ring worden samengevouwen. Vervolgens kan de verpleegkundige ring zonder enige inspanning over het been van de patiënt leggen om de kous aan te brengen. In minder dan twee minuten zijn beide benen op die manier van een steunkous voorzien.

Comfortabele houding met HelpSoq

“Bij de Doff n’Donner moest de zorgmedewerker nog wat tegendruk geven. Dat is fysiek belastend, ook omdat men dat in een minder comfortabele houding moest doen. Bij de HelpSoq is dit niet het geval. Ook voor de cliënt is het veel prettiger omdat er niet aan de benen gesjord hoeft te worden”, meent Jan-Kees van Wijnen, bestuurder bij zorginstelling TanteLouise.

Nog mooier zou het volgens Van Wijnen zijn wanneer de cliënt met behulp van de HelpSoq zelf zijn of haar steunkousen aan kon trekken. “Veel ouderen kunnen niet met hun handen bij hun voeten komen. Een verlengde armconstructie kan daarbij uitkomst bieden. Dat zou voor de thuiszorg, waar men dagelijks mensen moeten helpen om steunkousen aan te krijgen, een enorme werkverlichting betekenen. Als 80- tot 90 procent van de cliënten dit zelf kan, zijn zorgmedewerkers weer beschikbaar voor andere werkzaamheden. Zeker in tijden waarin de druk op de zorg groot is, betekent dat een enorme arbeidsbesparing in de thuiszorg en verpleeghuizen.”

Verlengde armconstructie

Zeer recent heeft Harpert Wouters de verlengde armconstructie gedemonstreerd bij TanteLouise. Carmen Platschorre, innovatieadviseur en verpleegkundige en een ergotherapeut van TanteLouise waren er bij. “We waren allebei zeer enthousiast over het prototype”, vertelt Platschorre. “Als de HelpSoq op termijn hiermee ingezet kan worden, zal dat van heel veel meerwaarde zijn voor de cliëntengroep in de thuissituatie. Wel zagen we nog wel wat kleine puntjes waarop verbetering mogelijk is. Een voorbeeld is de lengte van de verlengde armconstructie.”

Op dit moment is het volgens Platschorre nog niet te voorspellen wanneer de HelpSoq in deze vorm, en met nog wat kleine verbeteringen, ingezet kan worden. Van Wijnen en Platschorre kijken nu al uit naar het moment waarop cliënten de oplossing ook kunnen gebruiken om de steunkousen uit te trekken.

“Dat zou betekenen dat de thuiszorg zowel voor het aantrekken als het uittrekken van de steunkousen niet meer langs hoeft te komen”, stelt aldus Platschorre. De cliënt kan daarmee volledig zelfredzaam zijn. Nu nog zitten we in een fase waarin zowel de HelpSoq als de Doff n’Donner naast elkaar worden gebruikt. Dat is op den duur natuurlijk minder wenselijk en zal ook overbodig worden.”

Lees het hele interview met Van Wijnen, Platschorre en Wouters in editie 4 van ICT&health, die in augustus verschijnt.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?