Drone ingezet voor levensreddende spoedhulp in Zweden

In de Zweedse regio Västra Götaland maken de hulpdiensten al sinds enige tijd gebruik van een drone voor spoedeisende hulp. In december redde de inzet van een drone het leven van een 71-jarige man die voor zijn huis een hartstilstand kreeg. Binnen drie minuten na de melding werd door een onbemande kleine helikopter van Everdrone een AED op de plek des onheils afgeleverd. Daarmee kon de toegesnelde arts de patiënt met succes reanimeren.

Everdrone heeft in Zweden, samen met het Center for Resuscitation Science van Karolinska Institutet, SOS Alarm en Region Västra Götaland een drone response netwerk opgezet; Emergency Medical Aerial Delivery service (EMADE). De drones worden door piloten van Everdrone bestuurd vanuit een centraal callcenter van het EMADE netwerk.

In Nederland experimenteren diverse ziekenhuizen ook al enige tijd met het inzetten van drones, met name voor medische transporten. Zo voert het Isala al bijna een jaar tests uit met dronevluchten voor medische transporten tussen locaties van de het ziekenhuis in Meppel en Zwolle. Het Isala wil de drones uiteindelijk gaan inzetten voor het vervoer van medische spoedzendingen, zoals bloed, medicijnen en diagnostische monsters, naar patiënten en zorglocaties.

Levensreddende spoedhulp per drone

De drone die in december in Zweden een AED afleverde op een afgelegen locatie waar het 71-jarige slachtoffer in Trollhättan getroffen was door een hartstilstand leverde nog maar eens het bewijs van de meerwaarde van deze nog altijd relatief nieuwe technologie voor de zorg. Na de succesvolle reanimatie werd de patiënt door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling. Inmiddels is hij alweer volledig hersteld.

“Ik kan niet onder woorden brengen hoe dankbaar ik ben voor deze nieuwe technologie en de snelle levering van de defibrillator. Zonder de drone zou ik hier waarschijnlijk niet zijn. Dit is echt een revolutionaire technologie die overal moet worden geïmplementeerd”, aldus het 71-jarige slachtoffer.

Eind vorig jaar onthulde het Nederlandse Avy de Area Drone, die ingezet kan worden in noodsituaties. De fabrikant ontvouwde toen ook plannen voor een (landelijk) Drone Response Network, onder ander voor ondersteuning van de spoedeisende hulpdiensten. Daarbij kun je denken aan het op lokatie leveren van speciale medicatie of andere medische hulpmiddelen die niet tot de standaard uitrusting van een ambulance behoren.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?