Drone netwerk voor hulpverlening en medisch vervoer

Het Nederlandse Avy experimenteert al langere tijd met het inzetten van zelfstandig vliegende drones. Dat doet men onder andere voor bedrijven als de ANWB en PostNL, maar deze innovatieve luchtvaarttechnologie biedt ook kansen voor de medische wereld. Mede daarvoor introduceerde het bedrijf deze week het eerste Drone Response Network ter wereld.

Dat netwerk van zelfstandig vliegende drones kan bijvoorbeeld ingezet worden voor het vervoer van medicijnen of bloed dat snel naar een lag gebracht moet worden. Het Isala voert al geruime tijd tests uit met drones voor medische transporten tussen verschillende locaties van het ziekenhuis.

Avy’s Drone Response Network gaat echter nog een stap verder. De fabrikant wil een landelijk, en later ook Europees, netwerk van drones opzetten die voor verschillende hulpverlenende taken ingezet kunnen worden. De drones kunnen drie kilo vracht vervoeren en hebben een bereik van 100 kilometer.

Medische transporten

Het vervoer van medicijnen is een van de taken die genoemd worden. Elk jaar gaan voor meer dan 30 miljard euro aan medicijnen tijdens het transport verloren. Niet alleen door vertraagde bezorging, maar ook doordat ze vanwege temperatuurschommelingen onbruikbaar worden.

De Avy Area drone is voorzien van een speciaal voor dit doel gekoelde Medkit. Die heeft een capaciteit van 4 liter en is voorzien van een temperatuursensor. Hierdoor blijven medicijnen koel tijdens het vervoer, tussen de 2-6 graden, gedurende minstens 100 minuten. Ook wanneer de buitentemperatuur tot 40 graden zou oplopen.

Medikit ict&health
De speciale medkit voor medische transporten

Drone netwerk voor eerste hulp

Het Drone netwerk kan daarnaast ook ondersteuning bieden in spoedeisende situaties. Denk daarbij aan het inventariseren van ongelukken en andere incidenten zodat artsen en ambulancepersoneel sneller voorzien kunnen worden van de juiste informatie over wat ze kunnen verwachten en waar ze rekening mee moeten houden. Die informatie er toe bijdragen dat spoedeisende hulp snel, veilig en effectief ingezet wordt.

“Avy’s nieuwe drone zal een substantiële bijdrage leveren aan het doel dat voor 2023 is gesteld, om ziekenhuizen en laboratoria met elkaar te verbinden via de lucht. De nieuwe Medkit zorgt ervoor dat we medische middelen op de juiste temperatuur kunnen vervoeren en voor het eerst kunnen we ook in stedelijke gebieden drones gaan inzetten, de locaties waar veel ziekenhuizen zich bevinden,” zegt Simon Prent, Drone Operations Manager ANWB MAA.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?