E-health zelfhulpprogramma werkt beter na doorverwijzing

Patiënten met depressieve klachten starten eerder met een e-health zelfhulpprogramma, wanneer zij doorverwezen worden door professionals. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van ZonMw. Het onderzoek richtte zich op de interventie ‘Kleur je leven’ van het Trimbos-instituut.
ZonMw publiceerde het resultaat van het onderzoek, waarin duidelijk naar voren kwam dat en merendeel van patiënten start met een e-health programma, wanneer een professional hen adviseert en begeleidt. Het is hierbij van belang dat de professional betrouwbaar en laagdrempelig is, zoals bijvoorbeeld een Praktijkondersteuner huisarts – Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ).
Kleur je leven

De onderzochte interventie ‘Kleur je leven’ richt zich op patiënten met depressieve klachten. Huisartsen en praktijkondersteuner bieden de interventie aan wanneer een patiënt met lichte tot matige depressieve klachten aanklopt. Een praktijkondersteuner GGZ begeleidt de patiënt face-to-face gedurende het programma. Een GZ-psycholoog kan eveneens telefonische begeleiding bieden. In acht lessen van 30 minuten leert de patiënt weer positiever in het leven te staan. Per week volgt de patiënt één les. Ter ondersteuning biedt de interventie educatieve video’s, een stemmingsdagboek en animaties.

Het programma ontving recent een erkenning op het hoogste niveau van het Centrum Gezond Leven van het RIVM.

Groot bereik, maar meer stimulatie nodig

Hoewel het programma dus begeleiding biedt, lijkt dit niet voldoende te zijn. Het onderzoek van het Trimbos instituut wees eveneens uit dat de gebruiksvriendelijkheid van het programma verhoogd mag worden. Ook is het nodig meer patiënten meer te stimuleren het hele programma door te lopen. Dit maakt het programma effectiever.

Positieve resultaten uit het onderzoek waren — naast bovenstaande snellere start door professionele begeleiding — een forse waarneembare verbetering onder patiënten en het grote bereik van patiënten met een lagere opleiding.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?