Betere toegang gezondheidstechnologie dichterbij

De Europese Commissie krijgt de steun van relevante partijen voor een voorstel om het keuren van gezondheidstechnologie (HTA, health technology assessment) sneller en eenduidiger in de EU te laten plaatsvinden. Het gaat om een discussie die al 20 jaar loopt en die volgens de EC die dichter bij een oplossing komt.

De Commissie stelt in een persbericht dat stakeholders zoals producenten, gezondheidsprofessionals en patiënten versterkte EU-samenwerking voor de beoordeling van gezondheidstechnologie onderschrijven. Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis (Volksgezondheid en Voedselveiligheid) noemt de inbreng van deze groepen essentieel.

Andriukaitis vertelt in het eerstvolgende nummer van ICT&health (verschijndatum eind augustus) in een interview over de ambities van de Europese Commissie op het gebied van digitale technologie en onderzoek ter verbetering. Doel daarbij is ook mede om mensen meer te laten profiteren van alle mogelijkheden die digitalisering hen biedt voor een betere gezondheid en leefstijl.

Maximale potentieel HTA

“We hebben nu de mogelijkheid om een mechanisme in te voeren dat ervoor zorgt dat HTA in de hele EU tot zijn maximale potentieel wordt gebruikt. Ik ben van mening dat gezamenlijke beoordelingen patiënten niet alleen helpen om toegang te krijgen tot de meest effectieve gezondheidstechnologieën, maar ook bijdragen aan de duurzaamheid van zorgstelsels.”

Andriukaitis stelt dat de brede betrokkenheid van belanghebbenden zoals bleek tijdens een recente conferentie, ook zorgt voor kwaliteit en voorspelbaarheid. “Bovendien ben ik van mening dat ons voorstel meer transparantie in de HTA-processen in de EU zal brengen.”

Meer toegang tot gezondheidstechnologie

De Europese Commissie kwam in februari 2018 met een voorstel om de samenwerking tussen EU-lidstaten te bevorderen waar het gaat om toegang tot zorg- en gezondheidstechnologie. Het doel is om meer patiënten van nieuwe technologie te laten profiteren. Het Health Technology Assessment (HTA)-voorstel betrof het bevorderen van een multidisciplinair proces dat informatie samenvat over de medische, sociale, economische en ethische onderwerpen die te maken hebben met het gebruik van zorgtechnologie.

Dit moest volgens het voorstel gebeuren op een ‘systematische, transparante, onbevooroordeelde en robuuste’ wijze. Daarbij moeten EU-wijd dezelfde methodiek en procedures gehanteerd worden, zodat een beoordeling in één lidstaat niet elders herhaald hoeft te worden.

Verder kunnen er gezamenlijke beoordelingen van kwaliteit en nut van zorgtechnologie plaatsvinden door meerdere lidstaten. Lidstaten blijven in het voorstel zelf verantwoordelijk voor het beoordelen van niet-klinische aspecten van gezondheidstechnologie, zoals economische en sociale elementen. Ook bepalen lidstaten verder prijzen en vergoedingen op nationaal niveau.

Aanbevelingen

Op bovengenoemde conferentie afgelopen juli gaven 300 deelnemers, samen met de rapporteur van het Europees Parlement, Soledad Cabezón Ruiz, Clemens Auer van het Oostenrijkse Ministerie van Gezondheid, en EESC-rapporteur Dimitris Dimitriadis, aanbevelingen over drie belangrijke onderwerpen:

  • Betrokkenheid bij patiënten en clinici bij HTA. Transparante en systematische betrokkenheid met belanghebbenden is nodig, zowel voor productspecifieke rapporten als voor een breder strategisch niveau. De betrokkenheid van patiënten en zorgprofessionals bij de gezamenlijke klinische beoordeling garandeert dat de rapporten patiëntrelevante eindpunten beschouwen. Passende middelen zoals training zijn nodig om hun bijdragen mogelijk te maken.
  • Genereren van bewijs dat voldoet aan de behoeften van patiënten en besluitvormers in het zorgstelsel. Een grotere betrokkenheid van belanghebbenden genereert het relevante bewijsmateriaal dat tegemoetkomt aan de behoeften van de besluitvormers in het gezondheidssysteem (inclusief toezichthouders, HTA en betalers) en dat is ook relevant voor patiënten. Transparantie is de sleutel tot succes en acceptatie van de oefening.
  • Onzekerheid beheren in de fase na de lancering. Post-launch-bewijs is een essentieel onderdeel van de herbeoordeling van gezondheidstechnologieën. Registers en gegevens uit de echte wereld vormen een belangrijk onderdeel van de hoeveelheid bewijsmateriaal over de effectiviteit en werkzaamheid van medische hulpmiddelen. De digitale eengemaakte markt van de EU biedt talloze mogelijkheden voor interoperabele ICT-oplossingen, gemeenschappelijke normen, gegevensbeveiliging en digitale vaardigheden.

De inbreng van de belanghebbenden zal volgens Andriukaitis bijdragen aan de werkzaamheden van de huidige samenwerking en aan de ontwikkeling van de toekomstige aanpak na 2020.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en 
meld u snel aan!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?