Eerste hybride OK bij OLVG in gebruik genomen

Ook het OLVG heeft nu een hybride operatiekamer. De eerste van de twee nieuwe OK's werd onlangs officieel in gebruik genomen. Eind mei zal de tweede hybride operatiekamer ook geopend worden. Het grote voordeel van deze hypermoderne OK's is dat patiënten, dankzij geavanceerde beeldtechnieken, nog nauwkeuriger behandeld kunnen worden. Onder andere omdat de radioloog, chirurg en het OK-team nu samen aan de operatietafel kunnen staan.

In de hybride OK worden, net als bij de meeste andere ziekenhuizen die dergelijke operatiekamers geopend hebben, patiënten met vaatchirurgische, cardiothoracale, urologische en gynaecologische aandoeningen behandeld. De nieuwe operatiekamers zijn daarvoor onder andere uitgerust met de nieuwste innovatieve röntgenapparatuur. Die stelt chirurgen en interventieradiologen in staat om de te behandelen aandoeningen nog beter en nauwkeuriger in beeld te brengen.

Minder invasieve ingrepen

Met behulp van die betere röntgenbeelden kunnen operaties vervolgens minder invasief uitgevoerd worden. Als voorbeeld wordt de behandeling van bloedvaten om het hart genoemd. Dat gebeurt in de hybride OK via kleine openingen in de huid. Die minder invasieve werkwijze is minder belastend voor de patiënt.

Bovendien kunnen dergelijke behandelingen op de hybride OK ook gecombineerd worden met andere ingrepen. Een van de grote voordelen van minder invasief opereren is dat patiënten doorgaans sneller herstellen en de kans op complicaties beduidend kleiner is.

Nieuwe werkwijze hybride OK

Ook de andere werkwijze die op een hybride OK gehanteerd wordt, zorgt ervoor dat behandelingen en chirurgische ingrepen sneller, minder invasief en efficiënter uitgevoerd kunnen worden. In de oude situatie werden patiënten bijvoorbeeld eerst door de radioloog behandeld en daarna naar de OK verplaatst om daar geopereerd te kunnen worden. Dat is met de hybride OK verleden tijd. Daar staan zowel de radioloog als de chirurg en het OK-team gezamenlijk aan de operatietafel en kunnen alle ingrepen en behandelingen achtereenvolgens uitgevoerd worden, zonder dat de patiënt tussendoor verplaatst hoeft te worden of later terug moet komen.

“Wij zijn ontzettend blij met deze nieuwe operatiekamers. Dankzij de nieuwste technieken en door de krachten van verschillende specialismen te bundelen, kunnen we de beste zorg leveren voor de patiënt. Alle complexe cardiovasculaire behandelingen die we al deden worden op deze manier een stuk eenvoudiger en efficiënter”, aldus Roos van Nieuwenhuizen, vaatchirurg van OLVG.

Functioneel én duurzaam

Het OLVG heeft naast het functionele ontwerp van de nieuwe hybride OK’s bij de planning en de bouw ook aandacht besteed aan het uiterlijk. Bij de bouw van het complex is onder andere gebruik gemaakt van gerecyclede petflessen. Die laten veel licht door, dempen geluid, zijn financieel aantrekkelijk én duurzaam. Vanuit de lichtstraat in OLVG bekeken lijkt het bouwwerk als een wolk te zweven tussen de gevels.

“Wolken hebben iets mysterieus en spreken tot de verbeelding. Met het ontwerp van een mysterieuze wolk hebben we het complex, waar veel ingrijpende operaties zullen worden uitgevoerd, lichtheid meegegeven”, vertelt architect Eric Wendel.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?