Effectiviteit online training tegen angst, depressie nog niet bewezen

Er is geen sluitend bewijs dat online cognitieve trainingen bij jongeren angst en depressieve klachten voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek naar verschillende trainingen, waarop Leone de Voogd op 7 december promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam: ‘Always Look on the Bright Side of Life? The Quest for an Online Cognitive Training to Prevent Adolescent Anxiety and Depression’.

Adolescenten zijn bij uitstek vatbaar voor het ontwikkelen van angststoornissen of depressie, aldus de Voogd, actief aan de faculteit voor sociale en gedragswetenschappen van de UvA. Dit kan gerelateerd zijn aan de grote sociaal-emotionele en psychologische veranderingen die plaatsvinden in de levensfase waarin zij zich bevinden, evenals aan ongebalanceerde ontwikkelingen in de hersens. Deze combinatie zorgt dan weer voor meer intense emotionele ervaringen zonder de bijbehorende ontwikkelde capaciteit om cognitie en emoties te beheersen.

Tegelijk staan adolescenten bekend om hun flexibiliteit en snelheid waarmee zij leren. In dit licht is de adolescentie een periode bij uitstek voor preventie en vroege interventie op het gebied van angsten en depressies, aldus De Voogd.

Effect online cognitieve trainingen

Zij onderzocht daarom het effect van verschillende online cognitieve trainingen die gericht zijn op het verminderen van negatieve cognitieve processen. Het gaat bijvoorbeeld om een negatieve boodschap verbinden aan neutrale reacties op sociale media. Zo’n cognitieve vertekening kan angst en depressieve gevoelens versterken.

De Voogd bekeek bij grote groepen jongeren zonder en met emotionele klachten of het trainen van aandacht voor positieve emoties voorkomt dat klachten ontstaan of erger worden, zo schrijft Het Nederlands Jeugdinstituut. Het lukte bij beide groepen om de aandacht voor positieve emoties te vergroten. Ook verminderden angst en depressieve klachten en verbeterde de emotionele weerbaarheid, maar niet meer dan bij jongeren die de training niet kregen.

De Voogd sluit overigens niet uit dat een aangepaste online training wel effect kan hebben, bijvoorbeeld als deze training is toegespitst op de klachten van de jongere of als de training leuker is om te doen.

Lees hier de summery van Leone de Voogd

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?