EFRO Oost steunt twee projecten waaronder een onderzoek naar AI en kankerdiagnostiek (foto: Aiosyn BV).

EFRO Oost ondersteunt twee medische innovaties

Twee projecten omtrent medische innovatie kunnen starten, mede dankzij steun van EFRO Oost. Het gaat om een slimme analyse van tumorweefsel en een project omtrent het verbeteren van de bevochtigingstechnologie bij beademing. Samen met het Rijk, de provincies Overijssel en Gelderland kent EFRO Oost een maximaal subsidiebedrag van 1,38 miljoen toe aan deze projecten. Met de eigen bijdrage van de ondernemers, gaat het in totaal om een investering van 2,9 miljoen in projecten die bijdragen aan verbetering en digitalisering van medische technologie.

Het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) heeft een tweetal medische innovatieprojecten geselecteerd, die in aanmerking komen voor een financiële bijdrage. Het eerste project gaat over de inzet van AI bij het analyseren van de groei van een tumor. Het tweede project betreft het optimaliseren van de bevochtigingstechnologie bij beademing.

EFRO-project 1: AI en tumorgroei

Dit EFRO-project betreft een samenwerking tussen Aiosyn BV, Radboudumc en Pathologie-DNA BV. Het gaat om het ontwikkelen en testen van algoritmen om kankerdiagnostiek te verbeteren bij borst- en huidkanker. Als een patiënt een tumor heeft wordt er een stukje weefsel weggehaald, zodat de patholoog kan zien hoe ernstig de tumor is en kan bepalen welke behandeling nodig.

Omdat normaal gesproken één patholoog het weefsel bekijkt en de beoordeling complex is, zijn deze analyses nog niet objectief. Door een nieuw AI algoritme (Aiosyn Mitose) te ontwikkelen, komt een objectievere analyse en meer accurate diagnostiek in zicht. AI-gestuurde modellen zijn in de praktijk flexibeler dan de huidige vaak statische modellen. AI helpt in de praktijk artsen bijvoorbeeld ook al  bij het opereren van vroege darmkanker. Ook het in kaart brengen van borstkankeruitzaaiingen kan met kunstmatige intelligentie dus snel verbeterd worden.

Dit nieuwe EFRO-project wil daar aan bijdragen én zorgt er ook voor dat de software van deze AI-gestuurde oplossing voldoet aan de meest recente EU-regelgeving uit 2022. Met het project Artificiële intelligentie voor Reproduceerbare Analyse van Tumorgroei (AIRAT) ontwikkelen de partners daarom de software tot een vernieuwend AI-concept, dat CE-gecertificeerd op de Europese markt kan worden verkocht. Ook vormt dit eerste product een belangrijke basis om via hetzelfde platform in de toekomst nog meer algoritmen te kunnen verkopen. Het consortium ontvangt voor deze ontwikkeling een subsidiebedrag van maximaal € 632.130. De totale kosten van het project zijn € 1.336.985.

EFRO-project 2: bevochtigingstechnologie

Het tweede gehonoreerde project draait om het verbeteren van de bevochtigingstechnologie bij patiënten die aan de beademing liggen. Het is daarbij met name belangrijk dat de lucht wordt bevochtigd en verwarmd om schade in de longen te voorkomen. De bestaande bevochtigingsapparatuur heeft nog een vrij beperkt bereik of is niet goed regelbaar. Een niet optimale bevochtiging kan gevolgen hebben voor een patiënt en kan zelfs leiden tot ernstige complicaties in de mond, keel en longen.

De partners in het project ‘Novel humidifier prototype development’ ontwikkelen een nieuwe bevochtigingstechnologie, die het mogelijk maakt om de luchtvochtigheid en temperatuur zeer nauwkeurig te regelen. Tevens is het mogelijk om tijdens de beademing tegelijkertijd medicatie toe te dienen. Het consortium bestaande uit Medspray Humidification (Enschede),Medspray Technology & Manufacturing  (Enschede), People Creating Value (Enschede), Unitron InnoTech (Ijzendijke) ontvangt een subsidiebedrag van maximaal € 749.900. De totale kosten bedragen € 1.626.480

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?