Erasmus MC moderniseert met geïntegreerd communicatieplatform

Het Erasmus MC heeft in mei het nieuwe communicatieplatform in gebruik genomen. Ascom kreeg de leidende leveranciersrol om het Medisch Integraal Communicatie- en Informatiesysteem (MICIS) te implementeren, waarbij verschillende partners werden aangehaakt om de volledige communicatie binnen het ziekenhuis op één platform te routeren.

Het Erasmus MC is de afgelopen jaren grondig vernieuwd en gemoderniseerd. In mei is een volledig nieuw ziekenhuis in gebruik genomen. In deze nieuwe accommodatie wilde het Erasmus MC een integratie van meerdere technieken op het gebied van bewaking van en communicatie tussen patiënten, zorgverleners en buitenwereld tot stand te brengen.

Dat was nodig omdat het ziekenhuis tot nu toe werkte met een diversiteit aan puntoplossingen van meerdere leveranciers. Dat systeem werkte niet efficiënt samen. Er ontstond behoefte aan een centraal gecoördineerd platform, waarop diverse systemen worden gekoppeld tot een totaaloplossing.

Optimaal aansluiten bij werkproces

De oplossing werd gevonden in een strategisch partnership tussen het Erasmus MC en Ascom, dat een leidende rol kreeg bij dit grootschalige project met meerdere leveranciers. Aan de basis ligt het Ascom Health Care platform, gebaseerd op Ascom Unite, dat missiekritische systemen naadloos koppelt met mobiele oplossingen. De diverse informatiestromen binnen het ziekenhuis komen binnen op dat platform en het platform geeft vervolgens de meldingen door via de Myco, de zorgsmartphone van Ascom.

Het ziekenhuis heeft duizend van deze smartphones verdeeld over de afdelingen onder artsen, chirurgen, verpleegkundigen en leerlingen. Zij zijn in enkele weken getraind met live simulaties, waardoor deze werkwijze optimaal aansluit bij het werkproces.

Medische informatie koppelen aan EPD

De communicatie binnen het ziekenhuis is gecentraliseerd en dat maakt het werkproces eenvoudiger. De medische alarmen worden gekoppeld, waardoor de juiste mensen de melding krijgen en dat verhoogt de efficiëntie en veiligheid. Patiënten krijgen een polsband en zijn daarmee gelinkt aan het platform. Het platform weet wie, op welk tijdstip, op welke afdeling, voor welke patiënt verantwoordelijk is. Hierdoor komt de melding altijd bij de juiste zorgverlener terecht. Dit verlaagt de werkdruk en maakt de inzet van zorgverleners flexibeler en dat resulteert in betere zorg voor de patiënt.

Het systeem weet welke patiënt hoort bij welke polsband, omdat het systeem in staat is om medische informatie uit het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) te koppelen. Bij iedere alarmmelding krijgt de verantwoordelijke zorgverlener van de juiste afdeling dus meteen te zien om wie het gaat en waar hij of zij zich bevindt in het ziekenhuis dat 175.000 vierkante meter groot is. Zo hebben de patiënten de vrijheid om zich door het ziekenhuis te bewegen, maar zijn ze altijd te helpen in geval van nood.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en 
meld u snel aan!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?