Erasmus MC-Sophia wil VR inzetten bij voorbereiding kinderen op operatie

Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis is begonnen met een virtual-reality (VR) project om kinderen minder angstig te maken voor een operatie. Een goede voorbereiding via VR-toepassingen moet kinderen helpen om minder bang te zijn voor een operatie. Het VR-onderzoek is deze maand begonnen en de start ervan wordt op 15 maart officieel gevierd in het Sophia. Vorig jaar begon het Máxima Medisch Centrum (MMC) met praktijktoepassingen van VR-video’s om patiënten beter voor te bereiden op moeilijke behandelingen.

Jaarlijks ondergaan ongeveer 6.000 kinderen een operatie onder algehele narcose in het Sophia Kinderziekenhuis. Circa 70 procent van de kinderen is volgens het Sophia angstig voor de ingreep. Ook voor de ouders is dat stressvol. Angstige kinderen zijn vaker onrustig, huilen meer en werken minder goed mee na de operatie dan kinderen die minder bang zijn. Meer angst leidt ook tot meer pijn na de operatie en tot mogelijk meer pijnstillers dan nodig. Daarnaast herstellen angstige kinderen minder snel van de operatie dan niet-angstige kinderen.

Gewenning via VR

Onderzoekers van het Erasmus MC willen nu Virtual Reality (VR) inzetten om kinderen gewend te laten raken aan ruimtes van het operatiecomplex (wachtkamer, operatiekamer en uitslaapkamer) en de anesthesieprocedure. In de VR-bril ziet het kind dan de ruimtes waar het komt. Ook leggen een virtuele verpleegkundige en een virtuele anesthesioloog uit wat er gaat gebeuren. De VR omgeving is realistisch, interactief en kindvriendelijk. Het kind kan zelf, op eigen tempo, de verschillende kamers bekijken en dingen ontdekken. Hiermee verwachten de onderzoekers dat kinderen meer ontspannen de operatie ingaan.

Op 15 maart vindt de kick off van dit project plaats in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. ’s Ochtends wordt op kleine schaal een demonstratie van de VR gegeven. Vanaf 15.00 uur zal Jamai Loman, zanger en presentator, een paar liedjes zingen. ook is er een LEGO®bouwwedstrijd voor de kinderen met als thema VR.

Nauwe samenwerking

Het VR-project is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen het Sophia kinderziekenhuis: Kinder- en Jeugdpsychiatrie/-Psychologie, unit Psychosociale Zorg, Kinderanesthesiologie,  Kaak- en aangezichtschirurgie, Tandheelkunde en Kinder Keel- Neus- en Oorheelkunde (KNO) en samenwerkingspartner stichting Kind en ZIekenhuis. De stichting Coolsingel en Zilveren Kruis financieren het project.

VR bij MMC

Het Máxima Medisch Centrum (MMC) zette vorig jaar juli, naar eigen zeggen als eerste ziekenhuis, virtual reality in om patiënten voor te bereiden op behandelingen waar ze tegenop zien. Het MMC gebruikt de Infor-Med-oplossing van arts-onderzoeker Stefan Van Rooijen en chirurg Gerrit Sloter van het MMC.

Voor aanstaande moeders kan het gaan om een bevalling via de keizersnede, voor kinderen bijvoorbeeld het verwijderen van gips. Met een virtuele bril kunnen zij voorlichtingsvideo’s in 360 graden bekijken en zo precies ervaren wat er in het ziekenhuis gaat gebeuren. Deze realistische beleving moet de patiënt meer controle en vertrouwen bieden, waardoor de angst vermindert.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?