Europees project moet ontwikkeling vaccins versnellen

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG nemen deel aan een multidisciplinair Europees project dat als doel heeft de ontwikkeling van vaccins te versnellen. Als er tijdens de coronacrisis iets duidelijk is geworden, dan is dat wel het belang van op korte termijn beschikbare vaccins. De Nederlandse onderzoekers richten zich in het project op de vraag of minilongen in een kweekbakje ingezet kunnen worden om de effectiviteit van vaccins te voorspellen.

Vaccinaties redden jaarlijks naar schatting zo’n 2,5 miljoen mensenlevens. Een veelvoud daarvan worden met behulp van vaccins beschermd tegen ziektes en handicaps. De ontwikkeling van vaccins is een tijdrovend en duur proces. De tijdlijnen voor onderzoek en ontwikkeling van klassieke vaccins zijn lang. Gemiddeld moet voor de ontwikkeling van een vaccin meer dan tien jaar en meer dan 800 miljoen euro uitgetrokken worden.

Onderzoek naar nieuwe vaccins

Het multidisciplinaire project waaraan onderzoekers van elf Europese landen aan deelnemen moet daar verandering in brengen. Onder andere door de ontwikkeling en het toepassen van geavanceerde nieuwe modellen van menselijke organen.

Het onderdeel waar de onderzoekers van het UMGG en RUG zich binnen dit project op storten is een voorbeeld daarvan. Zij gaan onderzoeken of minilongen in een kweekbakje ingezet kunnen worden om te voorspellen welke vaccins goed werken tegen luchtweginfecties zoals griep. In een vroeg stadium van de corona pandemie werden in het lab gekweekte minilongen ook al ingezet. Toen met name met als doel om meer te weten te komen over het virus en het verloop van het ziektebeeld, onder andere in de zoektocht naar medicatie.

Deelname RUG en UMCG

Aan het project nemen de afdeling Medische Microbiologie & Infectiepreventie van het UMCG en de afdeling Moleculaire Farmacologie van het Groningen Research Institute of Pharmacy werken daarvoor nauw samen.

Het project Inno4vac is een publiek-private samenwerking. De financiering van het project is afkomstig van de Europese Unie in samenwerking met fabrikanten van vaccins. De coördinatie is in handen van het European Vaccine Initiative in Duitsland. In totaal zijn er 41 partners uit 11 verschillende Europese landen. Voor het project is 33 miljoen euro vrijgemaakt.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?