Expertisecentra zorg en gezondheid willen meer co-creatie met patiënten

Vier Centres of Expertise voor gezondheid en zorg willen samen co-creatie met patiënten op een hoger niveau brengen. Zij hebben kennis over de mogelijkheden en methoden van co-creatie in de zorg vanuit verschillende achtergronden samengebracht in de publicatie Shared Insights on Co-Creation in Healthcare en aangeboden aan Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het ministerie van OCW financiert sinds 2011 twintig zogeheten expertisecentra. Hiervan hebben er vier een focus op gezondheid:

  • Eizt in Limburg is het centrum voor Innovatieve Zorg en Technologie
  • Centre of Expertise Healthy Ageing in Groningen werkt aan kennis en oplossingen voor gezond oud worden
  • Generade in Leiden richt zich op genomics
  • U CREATE, Centre of Expertise Future Health Design in Utrecht zet kennis, methoden en technologieën uit de creatieve industrie in voor het vernieuwen van zorg en welzijn.

De centra bundelen veel kennis over samenwerken met burgers en patiënten voor het ontwikkelen van passende nieuwe oplossingen voor de toekomst. Zij hebben deze kennis nu samengebracht in de publicatie ‘ Insights on Co-Creation in Healthcare’. Secretaris-Generaal Erik Gerritsen stelde bij het in ontvangst nemen van de publicatie dat hij waardering heeft voor de toevoeging van de vier centra en hun netwerken aan het ecosysteem voor zorginnovaties.

Patiënten complexe partij

Hoewel burgers en patiënten uiteindelijk de belangrijkste partij zijn om toekomstige zorg mee te co-creëren, vormen zij ook het meest complexe element. Zo is vaak de vraag in welk stadium patiënten het best betrokken kunnen worden in het ontwerpproces. Aan het begin of pas wanneer er al een prototype is? Ook wordt vaak geworsteld met de vraagstelling om voor te leggen aan patiënten, of zij wel de juiste afspiegeling vormen van de beoogde doelgroep en wat de juist methode is om te gebruiken.

De vier centra menen op basis van ervaring dat dit soort vragen het best beantwoord kunnen worden wanneer meerdere disciplines met elkaar samenwerken. De zorg hoeft niet alles zelf te ontwikkelen en kan gebruik maken van methoden uit andere disciplines. En daarnaast leren creatieven, zoals marketeers en designers weer van de zorg over ethiek en betekenisvol samenwerken met kwetsbare mensen.

Aanbod diensten, netwerk

Samen met het overhandigen van de publicatie boden de vier centra het ministerie van VWS hun diensten en netwerk aan. Zij vertegenwoordigen  ruim honderd lectoren op gebied van gezondheid, welzijn, technologie en creatieve industrie. Deze lectoren en hun onderzoeksgroepen en studenten zijn met hun praktijkgericht onderzoek in staat om in een relatief korte tijd innovaties tot stand te brengen en te valideren.

Verder hebben de centra een achterban van tientallen bedrijven, zorgorganisaties, overheden en kennisinstellingen. Doordat zij met uiteenlopende organisaties in de gezondheidszorg samenwerken hebben ze relatief eenvoudig toegang tot patiënten en burgers, die zij bij hun activiteiten willen betrekken.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?