Farmaceutische bedrijven neigen meer naar blockchain

Blockchain wordt door farmaceutische bedrijven steeds meer gezien als methode om hun medicijnen te tracken. Aanleiding hiervoor is de Drug Supply Chain Security Act, een wet die in 2013 in de VS is aangenomen in 2020 in werking treedt. Volgens deze wetgeving moeten farmaceutische bedrijven kunnen aantonen waar hun medicijnen terechtkomen. Hiermee wil de Amerikaanse overheid de strijd aanbinden tegen illegale medicijnen.

Volgens Bloomberg zouden farmaceutische bedrijven in de VS momenteel zoeken naar mogelijkheden om aan de wettelijke eisen te voldoen. Daarbij wordt het gebruik van blockchain als technologie sterk overwogen omdat dit de tekortkomingen van bestaande software zou kunnen compenseren. Momenteel is het alleen mogelijk om medicijnen per batch te controleren en niet op pakketniveau.

Inzet bij distributie medicatie

Sinds vorig jaar voert het Center for Supply Chain Studies in samenwerking met zorgbedrijven proeven uit met blockchain om te onderzoeken hoe dit het beste kan worden ingezet bij de distributie van medicijnen en hoe tracking kan plaatsvinden. Blockchain kan naast de bestrijding van fraude met medicijnen ook worden ingezet om medicijnen sneller terug te roepen uit de distributieketen.

Voorstanders van blockchain menen dat de technologie een belangrijke rol kan spelen bij de verwerking van medische gegevens en patiëntinformatie en bij de coördinatie van decentrale, gedistribueerde, slimme medische apparatuur.

Blockchain ook actueel in Nederland

Ook binnen de Nederlandse gezondheidszorg krijgt blockchain voet aan de grond en vinden meerdere initiatieven plaats. In maart bijvoorbeeld startten Coöperatie VGZ en Zorginstituut Nederland een praktijkproef rondom blockchain in de kraamzorg.

Samen met kraamzorgorganisaties Liemerscare, Kraamzorg Zuid-Gelderland en Kraamzorg VDA, gebruiken de komende maanden onder ongeveer 50 kraamgezinnen de toepassing ‘Mijn Zorg Log’. Het doel was om in de praktijk inzicht te krijgen in de mogelijkheden en consequenties van de technologie voor de bestaande processen, wet- en regelgeving en technieken in de zorg.

Momenteel lopen er vier verkenningen naar de mogelijkheden van de technologie om het proces van vaccinatieregistratie te digitaliseren en toegankelijk te maken, waaronder bij VWS, het RIVM, de Hogeschool in Utrecht en Deloitte. Dat schrijft Marloes Pomp (Program Officer Blockchain bij de overheid) in een bijdrage in ICT&health 4, afgelopen september.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?