Gebruikers positief over visueel medicatieoverzicht

Mijn Geneesmiddel in Beeld, of MijnGiB, is een gepersonaliseerd en gevisualiseerd medicatieoverzicht. Dit betekent dat alle voorgeschreven medicatie in het overzicht voorzien wordt van visuele informatie. Zowel mantelzorgers als geneesmiddelengebruikers zijn positief over MijnGiB, blijkt uit onderzoek van het Nivel. Daaruit kwam ook naar voren dat de meerwaarde van MijnGiB minder groot is voor routinematige gebruikers van geneesmiddelen.

In de praktijk blijkt dat de gebruiksinstructies zoals die op het etiket van voorgeschreven medicatie vermeld staat, niet altijd even goed begrepen worden. Dat kan dan weer leiden tot verkeerd gebruik van de medicatie. Het medicatieoverzicht van Mijn Geneesmiddel in Beeld is speciaal ontwikkeld om patiënten met behulp van plaatjes en foto’s te informeren over het gebruik van voorgeschreven medicatie. Een variant of aanvulling op online medicatieoverzichten zoals die al op veel plaatsen beschikbaar zijn.

MijnGiB medicatieoverzicht

Het medicatieoverzicht van MijnGiB bestaat uit een gepersonaliseerd overzicht van alle voorgeschreven medicatie. Die wordt aangevuld met visuele informatie over onder andere innamemomenten, de indicatie en waarschuwingen bij gebruik.

De service wordt inmiddels al door bijna 500 apotheken aangeboden. Met het onderzoek wilde Nivel de meerwaarde van MijnGiB in kaart brengen. Daarvoor werd onder andere gezocht naar antwoorden op vragen als ‘Wat vinden mensen van het nieuwe overzicht?’ en ‘Begrijpen zij de instructie inderdaad beter?’ Voor het onderzoek werden twee medicijnen geselecteerd: omeprazol, met een relatief simpele instructie, en levodopa/carbidopa dat een complexe instructie heeft. De deelnemers aan het onderzoek werden vervolgens opgedeeld in een groep die alleen het etiket met daarop de gebruiksinstructie kreeg en een tweede groep die de instructie van MijnGiB ontving.

Complex medicatiegebruik

De deelnemers die meededen aan het experiment reageerden over het algemeen positief op MijnGiB. Ongeveer driekwart van hen vond het overwegend duidelijk. Drie op de vijf deelnemers vonden de informatie ook betrouwbaar. Als aanvulling op het experiment werden ook enkele geneesmiddelengebruikers en mantelzorgers geïnterviewd. Ook zij bevestigden de positieve geluiden.

Van de deelnemers gaf echter ook meer dan de helft aan dat zij MijnGiB niet echt nodig hadden. Dat betrof met name mensen die al lange tijd bekend zijn met hun medicatie en waarvan de medicatie niet of nauwelijks verandert. Het onderzoek concludeert dan ook dat MijnGiB van Teva met name een uitkomst kan zijn voor mensen met complex medicijngebruik of die van medicijnen wisselen. Daarnaast kan het mantelzorgers een beter overzicht geven.

Uit vervolgonderzoek moet blijken of MijnGiB inderdaad een positief effect kan hebben op het juist gebruik van de medicatie. Daarnaast zou vervolgonderzoek helderheid kunnen geven over welk type patiënt het meeste baat zal hebben bij het gebruik van de extra ondersteunende instructie, aldus het Nivel.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?