Dankzij onder meer bevolkingsonderzoek wordt borstkanker steeds vaker in een voorstadium vastgesteld. Volgens onderzoekers kan AI helpen om het risicoprofiel van deze groep in kaart te brengen om tot een behandeling op maat te komen.

Gehonoreerd AI-gestuurd onderzoek naar voorstadium borstkanker

LUMC onderzoeker dr. Tanja Alderliesten en prof. dr. Peter Bosman van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) hebben een subsidie ontvangen van 2,6 miljoen. Met dat geld gaan ze in de vorm van een consortium een goed ‘uitlegbare’ aanpak met kunstmatige intelligentie ontwikkelen voor vrouwen die een voorstadium van borstkanker hebben. Met behulp van deze innovatieve aanpak willen ze in plaats van de huidige ‘one size fits all’-behandeling, een gepersonaliseerde benadering realiseren.

Dr. Tanja Alderliesten van de afdeling Radiotherapie van het LUMC en prof. dr. Peter Bosman van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) hebben binnen het NWA-ORC project DIRECT-DCIS deze miljoenensubsidie ontvangen. Met behulp van AI hopen ze tot een behandeling op maat te komen. Het onderzoek wil het niet alleen het specifieke risico vaststellen voor vrouwen met een voorstadium van borstkanker, maar ook de voorkeuren van individuele vrouwen in kaart brengen.

Brug tussen informatica en ziekenhuis

De gehonoreerde onderzoekers Tanja Alderliesten en Peter Bosman slaan graag een brug tussen wiskunde en informatica en het ziekenhuis. Al eerder waren ze succesvol met de inzet van kunstmatige intelligentie omtrent het op maat bestralen van baarmoederkanker. “Bij baarmoederhalskanker gebeurt deze bestraling voor een belangrijk deel van binnenuit, door een applicator (dat is een bestralingshulpmiddel) en eventueel extra katheters (holle naalden) in te brengen, zo dicht mogelijk in de buurt van de tumor”, legt Alderliesten op de website van KWF uit.

“Hier kan een radioactieve bron doorheen worden geleid. Die bron kan dan op bepaalde plekken voor een bepaalde tijd stilstaan om stralingsdosis af te geven. Op die manier kun je variëren met de plek en de hoeveelheid dosis die je lokaal afgeeft.” 

Risicoprofiel bij voorstadium borstkanker

En nu hebben beiden dus 2,6 miljoen ontvangen voor hun nieuwe onderzoek naar de inzet van AI bij vrouwen die gediagnosticeerd zijn met een voorstadium van borstkanker. Deze patiënten worden tijdens het onderzoek eerst goed geïnformeerd over de achtergronden van de AI-gestuurde aanpak en de bijbehorende statistiek en voorspellingen. Wanneer ze volgens de analyses een laag risico lopen, kunnen ze kiezen voor een afwachtend beleid, dat met een vakterm ook wel aangeduid wordt als watchful waiting.

Op die manier kunnen operaties achterwege blijven, de kwaliteit van leven behouden blijven en onnodige zorgkosten worden bespaard. Middelrisico-patiënten kunnen kiezen voor operatieve verwijdering, terwijl hoogrisico-patiënten kunnen kiezen voor operatieve verwijdering gevolgd door radiotherapie. Deze aanpak leidt tot zowel meer gepersonaliseerde als betaalbare gezondheidszorg.

AI helpt artsen in de praktijk

Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker bij kanker ingezet. In dit geval gaat het om preciezere diagnostiek van een voorstadium van borstkanker en het creëren van het juiste risicoprofiel en vervolgens het in overleg vaststellen van een behandeling op maat. Zoals gezien kan AI ook helpen bij het opstellen van bestralingsplannen. Dat gebeurt niet alleen in LUMC maar ook in andere ziekenhuizen zoals het Catharina Ziekenhuis, waar ook sinds kort AI-gestuurde bestraling met succes ingezet. Een andere belangrijk toepassing van AI is dat deze chirurgen steeds vaker tijdens operaties kan ondersteunen. Bij beginnende darmkanker kan kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld helpen om verdachte plekjes voor de chirurg in de darm virtueel te omcirkelen.  

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?