Het transformatieplan van zorgaanbieders van Mooi Maasvallei heeft de snelle toets doorstaan en richt zich onder meer op preventie en verdere digitalisering.

Goedgekeurd transformatieplan ‘Mooi Maasvallei’ gaat voor hybride ziekenhuis

Mooi Maasvallei's zorgtransformatieplan heeft de snelle toets van zorgverzekeraars VGZ en CZ doorstaan en kan nu verder worden ontwikkeld. Het plan legt expliciet de nadruk op een hybride ziekenhuisconcept, thuismonitoring, preventie, verdere digitalisering en wil de uitdagingen in de zorg aanpakken. Het plan bevordert samenwerking tussen domeinen en zet in op preventie en zelfmanagement, terwijl het de rol van de inwoners in de regio vergroot.

Mooi Maasvallei omvat alle aanbieders van zorg, welzijn, gemeenten, scholen en werkgevers in de regio Noordoost Brabant en de kop van Noord-Limburg. Dit zorglandschap staat door de goedkeuring van het transformatieplan aan de vooravond van een opmerkelijke verandering. De aanbieders zijn enthousiast over het feit dat hun transformatieplan, dat een meer hybride ziekenhuis wil realiseren, de snelle toets heeft doorstaan. Het uiteindelijke beoordelingsproces voor impactvolle transformaties bestaat uit vier stappen, waarvan het slagen voor de snelle toets een eerste zeer belangrijke is

Hybride ziekenhuismodel

Het transformatieplan zet in op een modern hybride ziekenhuismodel en het gebruik van geavanceerde digitalisering en thuismonitoring. Hiernaast wordt in Mooi Maasvallei al langere tijd ingezet op een  domein overstijgende samenwerking. Deze aanpak wordt nu versterkt dankzij de goedkeuring van het IZA-transformatieplan, waarbij de betrokkenheid van inwoners wordt vergroot en preventieve zorg prioriteit krijgt.

Het plan omvat diverse initiatieven, die de zorgervaring van patiënten zullen transformeren. Uitbreiding van voorzorgcirkels, een hybride ziekenhuisconcept dat zelfzorg, thuismonitoring en digitalisering benadrukt, en investeringen in het educatieve Smaakcentrum dragen bij aan een meer holistische benadering van gezondheid. Bovendien zal een geavanceerd zorgcoördinatiecentrum de patiëntenzorg stroomlijnen en de nadruk leggen op thuiszorg en zelfmanagement.

Focus op samenwerking

Financiële middelen zijn van cruciaal belang voor het realiseren van dit plan. Pauline Terwijn, voorzitter van Mooi Maasvallei, benadrukt dat deze investeringen een veerkrachtige samenleving zullen voortbrengen, zelfs te midden van de welbekende grote uitdagingen in de zorgsector. Het plan voor een nieuwe zorgtoekomst kan alleen worden gerealiseerd door sterk te focussen op samenwerking tussen stakeholders, zorgprofessionals en de gemeenschap.

Transformatieplannen & facts

Steeds meer transformatievoorstellen hebben de afgelopen maanden, net als dat van Mooi Maasvallei, groen licht gekregen na de zogeheten  snelle toets van de zorgverzekeraars, waardoor ze daadwerkelijk in goed uitgewerkte plannen kunnen worden omgezet. Twee andere voorbeelden van transformatieplannen, die de afgelopen maanden de snelle toets doorstonden, zijn die van ETZ en de combinatie van aanbieders Gedeelde Zorg-Midden-Holland en Groene Hart Ziekenhuis .

ETZ was zelfs één van de allereerste ziekenhuizen dat groen licht kreeg in Nederland. Die positieve beoordeling betekent dat het ETZ financiële middelen krijgt om de plannen voor de Polikliniek van de Toekomst en het project Digitale Zorgpaden verder uit te werken.

Transformatieplannen van zowel Gedeelde Zorg Midden-Holland als het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) hebben ook kortgeleden met succes de snelle toets doorlopen. Hun transformatieplan is gebaseerd op drie thema’s: het voorkomen van medisch specialistische zorg, het optimaal organiseren van hybride zorgpaden en een  verbeterde ketenaanpak voor goede uitstroom.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?