GroenLinks: Bruins moet ICT-aanbieders verplichten tot openen systemen

Minister Bruins (Medische Zorg, Sport) moet ICT-bedrijven verplichten om hun systemen open te stellen zodat informatie overgedragen kan worden tussen systemen. Dat vindt GroenLinks. Op die manier kunnen medische gegevens – na toestemming van de patiënt – zonder problemen digitaal van het ene naar het andere ziekenhuis kunnen worden verstuurd.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet hekelt vooral het feit dat in sommige gevallen de technologie en systemen van ICT-aanbieders waarmee bijvoorbeeld ziekenhuizen moeten werken, sterk verouderd zijn. Dat bleek het afgelopen jaar al vaker uit berichtgeving. Vooral uitwisseling van digitale gegevens tussen zorgaanbieders is nog een groot probleem. Het zorgt voor te veel administratieve rompslomp, vond recent nog brancheorganisatie FMS.

Overtypen kan echt niet meer

Ellemeet: “Als je de verhalen hoort, waan je je in de jaren 90: verpleegkundigen en medisch specialisten die medische dossiers per fax of usb-stick met elkaar moeten delen. Computerprogramma’s waarin medische gegevens worden verwerkt die niet met elkaar communiceren zodat zorgverleners dan maar gaan zitten overtypen. Het kan echt niet meer”, stelt de politica.

Volgens Ellemeet is de chaos rond patiëntgegevens ontstaan na de ondergang van het elektronisch patiëntendossier (EPD) in 2011. Dat sneuvelde destijds in de Eerste Kamer vanwege vrees voor privacy-risico’s. Ze zegt ook dat er sindsdien een ‘politiek taboe’ rust op de omgang met medische data.

‘Digitale ruis zorgt voor enorme winsten’

GroenLinks wil nu dat Bruins ICT-aanbieders verplicht een standaardmethode te gebruiken voor gegevensverwerking. Bovendien moeten softwarebedrijven worden verplicht hun systemen op zo’n manier open te stellen dat ze met elkaar kunnen communiceren. Dit zou volgens de partij een het einde van deze kabinetsperiode geregeld moeten zijn.

“Zij varen wel bij de digitale ruis in de sector en boeken enorme nettowinsten: in 2016 maakte één softwareleverancier in de zorg 43 miljoen euro winst op een omzet van 96 miljoen”, zegt Ellemeet daarover. Ook organisaties zoals de V&VN (verpleegkundigen) en de NVZ (ziekenhuizen) vinden dat er meer druk moet komen op leveranciers van systemen zoals EPD’s om interoperabiliteit mogelijk te maken.

Ellemeet uitte afgelopen zomer ook al kritiek op het kabinet door te stellen dat het destijds gepresenteerde actieprogramma ‘Langer Thuis’ van minister De Jonge concreter moet. Om eraan bij te dragen dat thuiszorgtechnologie meer cliënten, mantelzorgers en professionals kan ondersteunen, gaat minister Hugo de Jonge van VWS een Stimuleringsregeling E-health Thuis beschikbaar stellen als onderdeel van het programma Langer Thuis. Hiervoor is de komende drie jaar jaarlijks circa 30 miljoen euro beschikbaar.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?