Ronne Mairuhu (l), voorzitter van het medisch stafbestuur in het HagaZiekenhuis, en Cas Ceulen (r),Chief Health Officer bij VGZ.

HagaZiekenhuis nu ook in ervaringsnetwerk Zinnige Zorg

Het HagaZiekenhuis is de nieuwste alliantiepartner binnen het ervaringsnetwerk Zinnige Zorg. Dit is een netwerk waarbinnen zorgverzekeraar Coöperatie VGZ en 20 innovatieve zorginstellingen tot doel hebben om ervoor te zorgen dan zinnige en passende zorg ook in de toekomst voor iedereen beschikbaar blijft. Zorgvezeker VGZ is van mening dat zorgverleners het beste weten hoe dat doel bereikt kan worden.

Om de gezondhedszorg ook in de toekomst voor iedereen bereikbaar te houden, zal de zorg verbeterd moeten worden. Dat is een van de kerndoelen van het ervaringsnetwerk Zinnige Zorg. VGZ gelooft dat zorgverleners het beste weten hoe ze de zorg kunnen verbeteren. Daarom bedenken de zorgprofessionals binnen het netwerk de innovatieve ideeën om de zorg te vernieuwen.

Het HagaZiekenhuis is nu dus ook toegetreden tot het ervaringsnetwerk Zinnige Zorg. “Een vooruitstrevend ziekendhuis waar actief slimme oplossingen op het vlak van zinnige en passende zorg ontwikkeld worden, maar ze nemen ook oplossingen van andere ziekenhuizen over. Ook hebben de medisch specialisten een mooie ambitie op het vlak van kunstmatige intelligentie (AI), om zorgprofessionals te ondersteunen en ontlasten in het zorgproces. Wij verwelkomen het HagaZiekenhuis dan ook graag binnen het netwerk. Zij bieden echt toegevoegde waarde met hun kennis en expertise”, zegt Cas Ceulen, Chief Health Officer bij VGZ.

Zinnige Zorg

Om de impact van initiatieven die dit doel nastreven te vergroten, draagt Coöperatie VGZ met het ervaringsnetwerk Zinnige Zorg bij aan landelijke opschaling. Met de partners binnen het netwerk zet het HagaZiekenhuis in op betere kwaliteit van zorg, technologie om zorgpersoneel te ontlasten en digitale innovaties.

Nederland kent al jaren een almaar groeiende zorgvraag. Daarnaast hebben patiënten ook steeds meer behoefte aan complexere zorg. Samen met de groeiende personeelstekorten in de zorg, staat de gezondheidszorg nu en in de komende jaren voor grote uitdagingen.

“Die urgentie voelen we, ook in het HagaZiekenhuis. Met het lef en de creativiteit van onze artsen en verpleegkundigen, maar zeker ook dankzij samenwerking met onze zorgpartners en het gebruik van digitale mogelijkheden, hebben we met ons transitieprogramma de afgelopen jaren al veel bereikt. We blijven ambitieus: we moeten de zorg steeds een beetje slimmer blijven organiseren. Voorbeelden als telemonitoring en teleconsultatie zijn niet alleen efficiënter, maar vooral ook prettiger voor de patiënt. Zelf, digitaal en thuis of dichtbij huis als het kan, in het ziekenhuis als het nodig is. Samen met VGZ gaan we graag op zoek naar nieuwe (digitale) manieren van zorgverlening voor onze patiënten en verwijzers”, aldus Ronne Mairuhu, voorzitter van het medisch stafbestuur in het HagaZiekenhuis.

Passende financiering

Een cruciale voorwaarde om toekomstbestendige zorg te realiseren is een passende wijze van financiering van de bedrijfsvoering. Zo laten het HagaZiekenhuis en VGZ hun financiële afspraken nu beter aansluiten op de inhoud van zorg. Waar deze afspraken voorheen vaak over een jaartotaal gingen, hebben VGZ en het Haga nu aparte financiële afspraken gemaakt voor vier compartimenten: acute, chronische, oncologische en electieve zorg. Ook zijn financiële afspraken gemaakt et betrekking tot dure geneesmiddelen.

Deze wijze van contractering maakt het mogelijk om de financiële afspraken in lijn te brengen met de inhoudelijke ambitie en uitdagingen voor elk compartiment. Een voorbeeld hiervan is dat het HagaZiekenhuis en VGZ afspraken hebben gemaakt over een passende financiering van de acute zorg ter verbetering van zowel de bedrijfsvoering als de samenwerking met ketenpartners.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?