Een nieuwe technologische tool helpt bij het vroeg diagnosticeren van autisme. Dit gebeurt door kinderen beelden te laten zien van sociale interacties en vervolgens hun reacties te peilen.

Hightech tool herkent autisme bij kinderen  

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft recentelijk groen licht gegeven voor de verdere ontwikkeling van een geavanceerde tool, die op slimme wijze kan helpen bij het vroegtijdig vaststellen van autisme bij jonge kinderen. Deze nieuwe toepassing, genaamd EarliPoint Evaluatie, ontving reeds eerder goedkeuring en heeft onlangs van de FDA een financiering van $510.000 gekregen voor verdere ontwikkeling.

De wereld van technologie en de kennis omtrent autisme evolueert snel. Er zijn inmiddels meerdere apps en hulpmiddelen ontwikkeld om mensen met autisme en hun omgeving te ondersteunen. Een technologische manier om de diagnose van autisme te versnellen is echter zonder meer baanbrekend.   

Geavanceerde eye-tracking

EarliPoint Evaluatie, ontwikkeld door EarliTec Diagnostics, maakt gebruik van een tablet en geavanceerde eye-tracking technologie om sociale interactiescènes te laten zien aan kinderen tussen 16 en 30 maanden oud. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd in vergelijking met verwachte leeftijdsreferenties, waardoor zorgverleners een objectieve en snelle beoordeling kunnen krijgen van de mogelijke aanwezigheid van autisme. Tevens krijgen ze op deze manier snel zicht op  het niveau van het kind wat betreft sociale interactie en verbale vaardigheden.

Hoewel er al veel technologische vooruitgang is geweest om mensen met autisme te ondersteunen, zoals apps die emotieherkenning bevorderen en stress verminderen, markeert de EarliPoint Evaluatie een unieke stap voorwaarts in het diagnostisch proces. Het vermogen om deze stoornis vroegtijdig vast te stellen, kan deuren openen naar vroegere interventies die de levenskwaliteit van betreffende kinderen mogelijk aanzienlijk verbeteren.

Autisme eerder herkennen

De ontwikkeling van EarliPoint’s technologie begon meer dan een decennium geleden. Dankzij steun van organisaties, zoals The Marcus Foundation en de Georgia Research Alliance, heeft deze tool nu het potentieel heeft om een kritisch ontwikkelingsvenster te bieden voor kinderen met autisme. Tom Ressemann, CEO van EarliTec, benadrukt dat de efficiëntie van EarliPoint Evaluatie de wachtlijsten voor diagnostische afspraken kan verkorten en ouders sneller duidelijkheid kan geven over de gezondheid van hun kind.

De impact van autisme is aanzienlijk, met 1 op de 36 kinderen die door de aandoening worden beïnvloed. Vroege diagnose is van cruciaal belang, maar in de VS vindt de gemiddelde diagnose pas plaats op 4-5 jarige leeftijd, wat vertraging kan veroorzaken in de toegang tot noodzakelijke behandelingen. De tool EarliPoint Evaluatie belooft een significante bijdrage te leveren aan het vroeg identificeren van autisme en het verlenen van de juiste ondersteuning op het juiste moment ofwel passende zorg!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?