Hoe is het nu met? #hackinghealth nummer 3

Eind augustus organiseerde REshape center for Innovation van het Radboudumc voor het eerst Hackinghealth. In drie dagen verzonnen elf teams innovatie oplossingen voor aandoeningen als diabetes, parkinson en COPD. Wij vroegen ons af hoe het de top drie is vergaan in de maanden na de ‘snelkookpan’. In dit eerste artikel uit een serie van drie vragen wij Wilbert Stikkelbroek hoe het zijn team is vergaan. Zijn team werd nummer drie en kreeg de publieksprijs.

ICT&health is als vakgebied op Wilberts lijf geschreven. Zo adviseerde hij in de jaren tachtig de commissie Dekker / Simons over de stelselwijziging van de zorg. Daarnaast liep hij al vroeg rond in zoals hij het zelf noemt ‘het internetwereldje’. Hij leidde XS4All en verkocht de rebelse provider aan KPN. Wilbert houdt wel van disruptieve ideeën: “Ik dacht bij mijzelf: Wat is een Hackaton without a proper hack? – en in dit geval een hack op een medical device.”
  
Wilbert heeft een ICD en bedacht dat het mooi zou zijn als het team zichzelf toegang zou kunnen verschaffen tot de data die dit apparaat genereert. “Het is natuurlijk een gekke situatie. Het apparaat zit in mij, maar ik heb geen toegang tot die data. Een idee is dat we die data koppelen aan mijn Smartphone. Die kan dan mijn familie waarschuwen en mijn locatie doorgeven als er iets gebeurt.” Het team liet tijdens de demo inderdaad zien wat je allemaal kan als je de ICD uit leest.

Hoe is het verder gegaan?
“Nou, het is een beetje ander verhaal dan bij de andere teams. Wat wij deden roept potentieel allerlei juridische vragen op. Je opent potentieel een doos van Pandora. Dat heb ik ook aan het team uitgelegd en daarom zijn we minder voortvarend verder gegaan dan iedereen misschien had gehoopt. Je kunt je bovendien afvragen of het helemaal slim is om iets dat in je eigen lichaam zit te hacken. Ik vond het vooral belangrijk dat mensen er echt op los gingen tijdens de Hackaton. Het idee van Real Live data uit de ICD hebben we dus verder laten rusten.”

En nu?
“We zien de behoefte die mensen hebben om een goed gesprek met de arts aan te gaan op basis van data die ze genereren. Daarnaast is het in het kader van voorkomen van problemen soms handig om je leefstijl aan te passen. En tenslotte is er een duidelijke behoefte om de locatie waar je bent, te kunnen melden aan familieleden. Met die ideeën gaan we wel verder en willen we een App ontwikkelen.”

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen van Wilbert en zijn team. Volgende week vrijdag verschijnt het tweede artikel in deze serie, over het team: Health Literacy Improvement. De week erna, op 17 december, verschijnt ICT&health magazine met een artikel over de winnaars.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?