‘Honderden miljoenen gaan in digitalisering ziekenhuizen zitten’

Het is erg lastig om te bepalen of de investeringen in digitalisering de afgelopen jaren mee gedaald zijn met het investeringsniveau in ziekenhuizen. Dat stelt woordvoerder Wouter van der Horst van de NVZ in reactie op vragen van ICT&health. “Het gaat om veel verschillende soorten investeringen. In ICT, in digitalisering zoals van EPD’s en interoperabiliteit, in het verlagen van de arbeidsdruk en verbeteren van opleidingen.”

Alleen al in de subsidieregeling Kwaliteitsimpuls personeel ziekenhuiszorg (KiPZ) en VIPP (Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt & Professional) zit zo’n 300 miljoen euro. Van der Horst: “Ook ziekenhuizen zelf stoppen geld in digitalisering, het gaat niet alleen om subsidiëring van de overheid. Daarnaast wordt er geld gestopt in nieuwe medische apparatuur en in innovatieve medicatie.”

Vier hoofdthema’s digitalisering

Er gaan dus honderden miljoen euro’s in digitalisering zitten. In thema’s zoals verminderen van administratieve druk, in verbetering van personeelskwaliteit en aanpak van personeelstekort. In zorg bieden waar die het beste gegeven kan worden. En in digitalisering ter ondersteuning van value based healthcare – vergoeding per succesvolle behandeling in plaats van elke handeling.

Tegelijkertijd is in het hoofdlijnenakkoord met de overheid afgesproken dat de groei van de uitgaven in vier jaar tijd op nul moet uitkomen. Dat kan voor een flink deel alleen juist door te investeren in digitalisering op allerlei vlakken, stelde NVZ-woordvoerder.

“Zo kun je personeel scholen of omscholen om met alle digitale vernieuwingen om te gaan – apparatuur, EPD’s, zorg voor patiënten thuis in plaats van in het ziekenhuis. Zo kun je kosten besparen op administratieve lasten met interoperabele informatiesystemen. Zo kun je zorg in het ziekenhuis gaan beperken tot wat echt in het ziekenhuis moet gebeuren en de rest via zorg-op-afstand.”

Investeringen digitalisering moeten omhoog

Dat betekent volgens Van der Horst dat investeringen in digitalisering omhoog móeten om die gewenste nullijn te realiseren. Er moet echter ook veel geld  naar medicatie, onder meer voor de groeiende groep ouderen met meer complexe en vaak ook meerdere chronische aandoeningen zoals COPD en diabetes. “Maar bestuurders kunnen elke euro maar één keer uitgeven en er wordt aan alle kanten aan dat budget getrokken. Het huidige investeringsniveau is in ieder geval beneden wat we nodig achten en dat moet veranderen. Daarom die oproep daartoe.”

Op drempels stuiten

Bovendien lijkt het er op dat de digitalisering van ziekenhuizen op drempels stuit. Een voorbeeld is de recente NOS-berichtgeving over het slecht op elkaar aansluiten van digitale systemen en de grote werkdruk die dat oplevert – om maar niet te spreken van fouten en dus gevaar voor de patiëntveiligheid. Van der Horst wil daarbij een nuance plaatsen.

“Ik verbaasde me wat over de berichtgeving van de NOS. Elke vorm van digitalisering heeft tijd nodig. Zo werken we bijvoorbeeld aan de juiste zorg op de juiste plaats. 200 bedden in een ziekenhuis en 20.000 in de regio. Veel zorg kan buiten het ziekenhuis geboden worden, zoals monitoring en consulten. Maar dat vergt tijd. Elke regio heeft weer andere eisen en behoeften. Er is niet één blauwdruk.”

Transformatie betekent klachten

Dat geldt ook voor digitalisering zoals via het VIPP-programma, meent Van der Horst. “Zo’n transformatie levert ook veel klachten op. Dat heb je in een aanloopfase en dat hou je daarna ook wel. Het gaat niet in een keer goed. Maar vrijwel elk ziekenhuis kan nu al digitaal patiëntgegevens uit het EPD aan patiënten aanbieden. We zijn dus wel degelijk goed op weg.”

Overigens liet de NVZ tegenover de NOS weten de visie van beroepsvereniging V&VN te delen dat zorginstellingen samen met softwareleveranciers het gesprek moeten aangaan om interoperabiliteit tussen systemen af te dwingen.

Lees ook het artikel NVZ: investeringen in digitalisering moeten omhoog.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?