IGJ roept op tot verbetering informatiebeveiliging

De digitalisering van de gezondheidszorg is niet meer weg te denken. De koppeling van (gezondheids)systemen, digitale uitwisseling van patiëntgegevens en uitbreiding van digitale zorg stellen ook steeds hogere eisen aan de informatiebeveiliging. Ziekenhuizen en zorginstellingen worden steeds vaker een doelwit voor cybercrime, zoals aan aanval met ransomware. De IGJ doet daarom een oproep aan ziekenhuizen de informatiebeveiliging op orde krijgen.

De informatiebeveiliging van ziekenhuizen moet beter, zo stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Uit inspectiebezoeken blijkt onder andere dat de informatiebeveiliging bij de meeste ziekenhuizen nog niet op orde is. Die ziekenhuizen voldeden nog niet aan de NEN7510 norm. Naar aanleiding van de bezoeken zijn de betreffende ziekenhuizen wel direct gestart met het doorvoeren van verbeteringen.

De IGJ heeft haar bevindingen, samen met aanbevelingen en handvatten voor de verbetering van de informatiebeveiliging van ziekenhuizen en zorginstellingen, samengevat in de factsheet (pdf) ‘Professionele digitale zorg vraagt van ziekenhuizen steeds opnieuw evalueren en verbeteren’.

Informatiebeveiliging verbeteren

De IGJ pleit dan ook voor een IT-governance norm. Die is er op dit moment nog niet. Een dergelijke norm kan helpen de informatiebeveiliging op peil te brengen zodat ook een verdere professionaliseringsslag op het gebied van digitale zorg gemaakt kan worden. De norm beschrijft onder andere hoe de zorgorganisatie ingericht kan worden voor de strategische beheersing van e-health.

Op dit moment moeten ziekenhuizen vaak zelf bedenken hoe IT-governance veilig en goed regelen. Wanneer deze ziekenhuizen gebruik kunnen maken van een norm, dan komt dit de kwaliteit en veiligheid van de digitale zorg ten goede. De inspectie roept de koepels in de ziekenhuiszorg daarom op hiermee aan de slag te gaan. Ook moedigt zij ziekenhuizen die vooroplopen aan hun ervaringen met andere te delen.

Goede voorbeelden en oproep

Van de door de IGJ bezochte ziekenhuizen hadden er drie een NEN7510 certificaat; MUMC+, AUMC en UMCG. Dit is weliswaar nog niet verplicht, maar het is wel een extra prikkel om de informatiebeveiliging goed te organiseren. Acht ziekenhuizen hebben na het bezoek van de inspectie een certificaat behaald (Antonius Zorggroep, HagaZiekenhuis, Meander Medisch Centrum, Medisch Spectrum Twente, OLVG, Oogziekenhuis, Ziekenhuis Rivierenland, IJsselland Ziekenhuis). Enkele andere ziekenhuizen werken er momenteel nog aan.

De inspectiebezoeken brachten ook andere goede voorbeelden aan het licht van maatregelen die ziekenhuizen nemen om de informatiebeveiliging goed op orde te krijgen. Zo hebben meerdere ziekenhuizen voor het voorkómen van grootschalige storingen technische maatregelen getroffen, zoals diverse rekencentra en noodstroomvoorzieningen. Daarnaast zijn organisatorische maatregelen genomen om storingen te voorkomen of de impact ervan te beperken, zoals calamiteitendraaiboeken. Deze maatregelen worden ook regelmatig getest. Sommige ziekenhuizen hebben voor noodsituaties toegang tot een ‘alleen-lezen’ EPD geregeld, zodat cruciale gegevens toch beschikbaar zijn.

De inspectie roept ziekenhuizen op om hun informatiebeveiliging snel aantoonbaar op orde te krijgen voor zover dat nu nog niet het geval is. Zeker in een tijd dat de druk op de sector hoog is, kan uitval van een ziekenhuis door bijvoorbeeld gijzelsoftware ernstige gevolgen hebben voor de zorg.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?