Met een implantaat op maat uit de de 3D-printer krijgen mensen met polsslijtage er een heel goede behandeloptie bij (Foto: Martini Ziekenhuis).

Innovatief 3D-implantaat herstelt versleten pols

Het Martini Ziekenhuis heeft een innovatieve methode ontwikkeld om versleten polsen te herstellen met behulp van op maat gemaakte 3D-geprinte implantaten. Jaarlijks melden zich in het ziekenhuis tientallen patiënten met polsslijtage, maar tot nu toe waren de behandelopties voor hen beperkt. Met de komst van de nieuwe implantaten ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Plastisch chirurg Marius Kemler leidt het onderzoek en heeft al enkele succesvolle operaties uitgevoerd.

Plastisch chirurg Marius Kemler heeft, in samenwerking met orthopedisch implantaatfabrikant Link Lima, een nieuwe aanpak ontwikkeld om mensen met een versleten pols te helpen. Het gaat concreet om een 3D-geprint implantaat op maat. De eerste resultaten bij geopereerde patiënten zijn ronduit veelbelovend.

De bestaande behandeling voor versleten polsen omvat het verwijderen van de drie onderste polsbotjes, hetgeen resulteert in verlies van kracht en sturing in de hand en pols. Deze beperkingen hebben aanzienlijke gevolgen voor het dagelijks leven van patiënten. Het nieuwe implantaat, dat op basis van een CT-scan van de gezonde pols, precies op maat wordt gemaakt, belooft een duurzame oplossing te bieden.

Kraakbeen intact dankzij implantaat

De eerste drie patiënten die de innovatieve procedure ondergingen, melden positieve ervaringen. Ze zijn nu pijnvrij en hebben aanzienlijk meer kracht in hun handen en polsen dan voor de operatie. Bovendien blijkt uit scans dat het kraakbeen volledig intact is gebleven. Het Martini Ziekenhuis benadrukt het belang van voortdurende innovatie in de gezondheidszorg. Het ziekenhuis begint daarom binnenkort met een grootschalig wetenschappelijk onderzoek om te bepalen of de nieuwe methode geschikt is voor een breder scala aan patiënten met polsslijtage. Patiënten die geïnteresseerd zijn in deelname aan het onderzoek kunnen zich hiervoor aanmelden.

Mogelijkheden 3D-printer

De medische wereld heeft de 3D-printer inmiddels omarmd en er zijn steeds betere mogelijkheden om op maat gemaakte implantaten te produceren, zoals blijkt uit het nieuwe initiatief in het Martini Ziekenhuis. In het verleden zijn er al heel wat goede resultaten geboekt met deze technologie. Zo zijn er zelfs al complete schedels gemaakt voor patiënten.

Een ander mooi voorbeeld vinden we in het Antoni van Leeuwenhoek, waar medio 2022 met succes bij een patiënt een 3D-geprinte titanium onderkaak werd geplaatst. De prothese was op maat gemaakt met behulp van 3D-MRI en CT-scans van de patiënt. Naast implantaten voor de pols, knie of onderkaak, rollen er tegenwoordig ook steeds vaker realistisch ogende organen zoals kunstharten uit de 3D-printer. Zo’n realistisch hartmodel van siliconen kan worden gebruikt voor onderzoek maar ook bijvoorbeeld ter voorbereiding van een complexe hartoperatie.  

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?