Inschrijving voor health-technologie project Nightingale van start

Het UMC Utrecht daagt samen met vier andere Europese ziekenhuizen leveranciers van digitale technologie uit om een grote zorginnovatie te ontwikkelen die veel impact heeft op de ‘patiëntenzorg van morgen’ in alle ziekenhuizen. De inschrijving voor deelname aan het Nightingale-project is begin november geopend en bedrijven kunnen zich tot en met 12 januari 2018 aanmelden.

De focus ligt op het ontwikkelen voor het continu en op afstand monitoren van de vitale functies. Het gaat in eerste instantie om patiënten die van de intensive care af komen maar later kan dit ook op ander type patiënten worden toegepast. Volgens initiator en coördinator Cor Kalkman kan “met nieuwe intelligente technologie deze nieuwe vorm van monitoring van deze patiënten ernstige complicaties voorkomen en levensreddend zijn’. De Europese Commissie subsidieert dit project met 5,3 miljoen euro, zo werd in januari 2017 bekend bij de start van het project.

Waarom de focus op monitoring-op-afstand? Volgens Kalkman omdat er na een ingrijpende operatie waarbij patiënten op de intensive care hebben gelegen, vaak een verhoogd risico ontstaat dat men op de verpleegafdeling of thuis na ontslag complicaties ontwikkeld. Als een patiënt snel achteruit gaat door bijvoorbeeld een longontsteking of bloeding, is vroege herkenning van levensbelang.  “Met de beoogde draadloze bewaking wordt de toestand van de patiënt constant op afstand bewaakt en kan er door persoonsgebonden alerts sneller worden gestart met een behandeling.”

Systeem moet patiënt en zorgverlener verbinden

De vijf ziekenhuizen (UMC Utrecht, Universitair Ziekenhuis Leuven, University College London Hospitals, het Karolinska University Hospital in Stockholm en Uniklinik Aachen) stellen bedrijven te zoeken met kennis en ervaring op het gebied van medische sensoren en complexe signaalanalyse die een oplossing kunnen ontwikkelen voor het op afstand monitoren van vitale functies van patiënten. Het moet een monitoring- en communicatiesysteem zijn dat patiënten met zorgverleners verbindt, slimme zelflerende algoritmen gebruikt om vroegtijdige achteruitgang te herkennen en geïntegreerd is met informatiesystemen van verschillende zorgverleners.

Momenteel zijn er volgens Kalkman weliswaar deeloplossingen, maar een echte grote doorbraak ontbreekt terwijl de technologie wel beschikbaar is.  “Het Nightingale-project betrekt naast zorgprofessionals ook patiënten en mantelzorgers om te zorgen dat de technologie goed aansluit bij de mogelijkheden en wensen van de patiënt.”

EU-subsidie via PCP-programma

De EU wil met een nieuw programma onder de naam ‘Precommercial Procurement’ ziekenhuizen subsidiëren die een oplossing zoeken voor een ‘clinical need’. Dit komt in de plaats van directe subsidies aan technologiebedrijven voor innovatieve ontwikkelingen. Dit heeft geleid tot de aanbesteding via het Nightingale-project met een subsidie van 5,2 miljoen euro. Ruim 130 technologiebedrijven hebben al interesse in Nightingale getoond. Het is ook mogelijk om met partners in te schrijven. De lijst van geïnteresseerden is beschikbaar op de website.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?