IoT in de zorg: wel belangstelling, gebruik beperkt

De Nederlandse gezondheidszorg is na de industriesector van alle sectoren het meest positief over IoT-oplossingen. Dat blijkt uit een jaarlijks trendonderzoek van Vodafone. Met IoT bedoelt Vodafone een netwerk van apparaten dat via internet data uitwisselt, zoals wearables voor patiënten (zowel thuis als in het ziekenhuis) en zorgrobots.

Volgens het onderzoek heeft 8,6 procent van de Nederlandse bedrijven in de zorg besloten om geen gebruik te maken van IoT, tegenover een gemiddelde van 11,5 procent van alle respondenten uit andere sectoren. Het daadwerkelijk gebruikmaken van de technologie bij Nederlandse zorgorganisaties blijft wel sterk achter ten opzichte van bedrijven in andere sectoren. Slechts 2,5 procent van de zorgorganisaties past het toe. Dat ligt onder het gemiddelde van de overige Nederlandse bedrijven (6,7%) en aanzienlijk lager dan organisaties wereldwijd (29%).

IoT levert betere ervaring

Toch denkt een derde van de ondervraagde zorgprofessionals (waarvan 87% eindbeslisser is) dat er over vijf jaar één of meerdere bedrijfsprocessen afhankelijk zijn van IoT. Volgens John van Vianen, directeur Zakelijk bij VodafoneZiggo, wordt er in de zorg met belangstelling gekeken naar de ontwikkelingen op het gebied van IoT gekeken. “Grootste drijfveren zijn een verbeterde ervaring voor gebruikers en patiënten, een verhoogde duurzaamheid en een betere verzameling en beheer van data wat de samenwerking tussen zorgverleners steeds makkelijker maakt.”

Uit het onderzoek blijkt dat de zorgen over beveiliging van gegevens de meest genoemde reden is om af te zien van het gebruik van IoT. Zo heeft de nieuwe privacywetgeving AVG (mei 2018 ingegaan) ertoe geleid dat bedrijven angstiger zijn geworden als het gaat om het gebruik van data. “Er is vaak onvoldoende kennis in huis, waardoor er te ingewikkeld wordt gedacht en uiteindelijk wordt besloten om er de vingers niet aan te branden. Als je alles goed inregelt is er niets aan de hand en kun je veel voordeel behalen, zowel voor de organisatie als voor de eindgebruikers, in dit geval patiënten.”

Gebrek aan kennis

Behalve de zorgen over privacy en databescherming is het gebrek aan kennis en financiële middelen een belangrijke reden waarom bedrijven vooralsnog niet investeren in IoT. Bijna een op de drie respondenten zegt dat de kennis over IoT binnen hun organisatie beperkt tot zeer beperkt is. Van Vianen. Uit het onderzoek blijkt dat organisaties steeds vaker samenwerken met IoT-specialisten en -providers omdat ze niet achter willen blijven op de ontwikkelingen in de sector.

Daarnaast wordt er door gezondheidsorganisaties ingezet op externe opleidingen en cursussen om het kennisniveau in de organisatie te verhogen. Ook wordt IoT-technologie ingezet om gegevens te verzamelen waarmee het onderhoud van apparatuur verbeterd kan worden en daarmee de inzetbaarheid. Zo gebruikt het Zweedse Elekta IoT om proactief onderhoud te verbeteren en daarmee de uptime van medische devices.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?