Halamka en Topol bespreken in het interview tevens de verschuiving naar multimodale AI in de Geneeskunde. (Beeld Mayo Clinic)

John Halamka en Eric Topol: AI en de toekomst van de Geneeskunde

Een recent gesprek tussen John Halamka van Mayo Clinic en Eric Topol van Scripps Research, beide bekende leiders in medische informatica en AI, onthullen vooruitzichten voor de toekomst van de geneeskunde. Het gesprek omvat onderwerpen als AI-transformeren en uitbreiden in de gezondheidszorg, het potentieel van AI bij beeldverwerking en diagnostiek, de rol van AI bij patiëntenzorg en het creëren van virtuele medische coaches.

Halamka, President van Mayo Clinic Platform en wereldwijd bekend in de medische informatica en specialist in zorgtransformatie, benadrukt dat de wendbaarheid om te innoveren soms ontbreekt in de gezondheidszorg. Hij legt uit dat Mayo Clinic de afgelopen jaren begonnen is met het benutten van kwalitatieve en gecureerde data om een gedistribueerde en gefedereerde aanpak te creëren waarmee innovators wereldwijd kunnen bijdragen aan AI in de gezondheidszorg. De technologische, beleidsmatige en culturele verschuivingen hebben geleid tot veelbelovende ontwikkelingen en een groeiend bewustzijn over de voordelen van AI in de Geneeskunde.

Halamka bespreekt een gerandomiseerd onderzoek dat hij bij Mayo Clinic heeft uitgevoerd, waarbij AI wordt ingezet om ECG’s te interpreteren en artsen te ondersteunen bij het vaststellen van aandoeningen zoals een slechte hartfunctie. Het onderzoek toonde veelbelovende resultaten en heeft geleid tot de implementatie van AI-ondersteunde ECG-analyse in het Mayo Clinic-systeem. Hierdoor kunnen artsen snel en nauwkeurig informatie over de gezondheid van hun patiënten verkrijgen.

Multimodale AI in de Geneeskunde

Halamka en Topol bespreken in het interview tevens de verschuiving naar multimodale AI binnen de Geneeskunde, waarbij niet alleen medische beelden, maar ook genomics, omics, milieu-informatie en sociale determinanten van gezondheid worden meegenomen. Zo heeft Mayo Clinic bijvoorbeeld de ‘House Index’ ontwikkeld, dat gegevens van de woonplaats van patiënt gebruikt om informatie te verkrijgen over blootstelling aan vervuiling, toegang tot zorg, criminaliteit, enzovoort. Deze multimodale aanpak verbetert de algehele context voor medische besluitvorming.

Het gesprek richt zich ook op virtuele medische coaches, die patiënten kunnen ondersteunen met real-time gezondheidsinformatie en zelfmanagement. Halamka benadrukt dat het succes van nauwe interactie met deze systemen afhangt van de toegevoegde waarde die ze bieden aan de gebruiker. Virtual coaches kunnen patiënten helpen bij het begrijpen van medische informatie, suggesties doen voor gedragsoptimalisatie en informatie over medische behandelingen verstrekken.

AI en empathie

Een ander interessant aspect dat wordt belicht, is het vermogen van AI om empathie te bevorderen. Halamka merkt op dat AI-systemen kunnen worden ingezet om artsen te ondersteunen bij het opstellen van empathische patiëntnotities en communicatie. Het doel is om de communicatie tussen zorgverleners en patiënten te verbeteren en ervoor te zorgen dat de informatie helder en begrijpelijk is.

Conclusie: Het gesprek tussen John Halamka en Eric Topol biedt een boeiende kijk op de voortdurende evolutie van AI in de gezondheidszorg. Terwijl AI blijft groeien en zich ontwikkelen, kunnen gezondheidszorginstellingen en professionals de technologie benutten om diagnostische nauwkeurigheid, patiëntenzorg, empathie en efficiëntie te verbeteren. Hoewel er nog uitdagingen zijn, zijn de vooruitzichten voor AI in de geneeskunde positief en veelbelovend.

Beluister hier het hele interview (Engels)

Wil je meer weten over deze onderwerpen en John Halamka ontmoeten? Meld je dan nu aan voor de ICT&health World Conference die plaatsvindt van 14-16 mei 2024 in het MECC Maastricht waar John Halamka een van de top keynotes is. Let op: Op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?