Kort zorgnieuws: Beeldverhalen; Betere bedbel; Digitaal meekijkconsult, en meer

Wekelijks ontvangt de redactie van ICT&health vele persberichten en nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt voor een volledig nieuwsbericht. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in een wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten in dit overzicht kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op zorginnovatie en de ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

In het kort zorgnieuws deze week aandacht voor laagdrempelige video voorlichtingsmateriaal voor jongeren, de ontwikkeling van een betere bedbel en een mijlpaal op het gebied van digitale meekijkconsulten in het Bravis. Verder ook nog kort zorgnieuws over de Cursus DigiVitaler van het MST en de bieb in Enschede en de aanstelling van een nieuwe directeur IT en Digitale Transformatie bij Philadelphia.

Laagdrempelige beeldverhalen

Veel voorlichtingsmateriaal over psychische problemen is te complex voor jongeren. Daarom hebben het Trimbos-instituut en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie laagdrempelige beeldverhalen ontwikkeld met behulp van waardevolle inbreng van professionals uit de praktijk en jongeren.

Deze maand zijn in het kader van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, twee van dergelijke Beeldverhalen, over kinderen van ouders met een kwetsbaarheid online verschenen. De Beeldverhalen zijn al te downloaden en zullen de komende tijd ook als animaties verschijnen, naast het Nederlands ook in het Pools, Arabisch en Tigrinya.

Betere bedbel in ontwikkeling

Studenten zorgtechnologie werken samen met Create4Care van het Erasmusmc aan de ontwikkeling van een betere bedbel. Die moet problemen zoals het bevestigen, nu nog vaak met een te lange kabel die in de knel kan komen of waardoor de bel op de grond kan valen, moet verhelpen.

Inmiddels hebben de studenten zorgtechnologie al een aantal prototypes ontwikkeld. Het favoriete ontwerp gaat nu verder ontwikkeld worden. Voor de kerstvakantie komen de studenten met een verder verbeterde versie. Het doel is om daarna een professioneel model te 3D printen dat geëvalueerd kan worden in de praktijk.

500e digitale meekijkconsult Bravis

In het Bravis ziekenhuis hebben medisch specialisten en de huisartsen aangesloten bij Huisartsencoöperatie West-Brabant (HCWB) deze week het 500ste digitale meekijkconsult gerealiseerd. Bij een dergelijk consult kan een huisarts via een beveiligde omgeving in VIPLive medisch advies vragen aan de specialisten van de 11 aangesloten vakgroepen.

Deze digitale meekijkconsulten hebben als voordeel dat het aantal onnodige doorverwijzingen afneemt. Voor de patiënt hebben deze digitale consulten bovendien geen gevolgen voor het eigen risico van de zorgverzekering.

Cursus DigiVitaler

Digitalisering is in de zorg al lang niet meer weg te denken en zal de komende jaren alleen maar een grotere rol gaan spelen. Helaas kan nog iedereen daar even goed mee omgaan. Bibliotheek Enschede heeft daarom samen met het Medisch Spectrum Twente (MST) op 22 november een cursus DigiVitaler in het patiëntendossier georganiseerd.

In deze cursus kregen deelnemers uitleg over de mogelijkheden en het gebruik van MijnMST, het patiëntenportaal van MST. Doel was bedoeld om met name de voordelen van ‘digitaal’ toe te lichten. aarvoor liet een docent herkenbare voorbeelden zien en gaf hij uitleg over de diverse functies.

Directeur IT en Digitale Transformatie

Op 1 december start Paul de Kort in zijn nieuwe functie als directeur IT en Digitale Transformatie bij Philadelphia. Paul heeft inmiddels al 15 jaar ervaring in de zorg, met name in functies en projecten voor het realiseren van een goede IT-omgeving en op de transformatie van een organisatie met behulp van IT.

“Ik zie ernaar uit om samen met veel gemotiveerde collega’s te bouwen aan een betere ondersteuning van het zorgproces door gebruik te maken van technologie. Mijn aandachtsgebied is hierop altijd gericht (geweest). Om dit nu bij Philadelphia te mogen doen beschouw ik als een prachtige uitdaging!”, aldus De Kort.

Tot zover het kort zorgnieuws van deze week. maar check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs. En van de deskundigen in onze Innovation Partners Group.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?