Kort zorgnieuws: Digital Health Guide; Digitale labaanvragen, en meer

Ook in de laatste week van 2021 ontving de redactie van ICT&health weer een flink aantal persberichten en potentiële nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt om er een apart, volledig artikel van te maken. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in dit wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

In het laatste kort zorgnieuws van 2021 aandacht voor een volgende stap in de digitalisatie van de dienstverlening voor patiënten bij ziekenhuis Gelderse Vallei en de Digital Health Guide voor de regio Nijmegen. Verder ook nog een drietal berichten over nieuwe bestuursleden bij het MST, de NZa en de NVDA. Prettige jaarwisseling alvast!

Digitale aanvragen lab-onderzoek

Ziekenhuis Gelderse Vallei zet de eerste dagen van het nieuwe jaar een volgende stap in de digitalisering van haar dienstverlening. Vanaf 3 januari kunnen patiënten de aanvragen voor laboratoriumonderzoek digitaal in het online patiëntenportaal MijnZGV opvragen. Daarmee verdwijnen de papieren lapaanvragen die patiënten tot nu toe altijd meekregen, bijvoorbeeld voor bloedprikken.

Patiënten kunnen de laboratoriumaanvraag vinden in MijnZGV onder ‘Mijn agenda -> labaanvragen’. In de digitale aanvraag staat een barcode die de patiënt vervolgens kan laten scannen bij het bloedafnamelab of bij de buitenpoliklinieken in Barneveld, Wageningen of Veenendaal.

Digital Health Guide Nijmegen e.o.

Health Valley heeft een Engelstalige gids gepubliceerd die inzicht geeft in welke spelers actief zijn op het gebied van digitale gezondheid in de regio Nijmegen. De campussen en Health Valley vervullen een cruciale rol in het bij elkaar brengen van relevante partijen en het profileren van de regio als ‘the place to be’ op het gebied van digital health.

De ‘Digital Health Guide’ beslaat vier belangrijke werkgebieden, te weten ‘Government & Campuses’, ‘Education, Research & Fieldlabs’, ‘Healthcare Intitutes’ en ‘Business Support’.

Twee nieuwe bestuursleden MST

In het eerste kwartaal van 2022 verwelkomt de Raad van Bestuur van het MST twee nieuwe bestuursleden. Op 1 januari treedt Joyce Berger-Roelvink RA toe tot de RvB. Op 15 maart gevolgd door prof. Dr. Miriam Vollenbroek-Hutten.

“Met Joyce en Miriam krijgen we de juiste ervaring en expertise. Samen met bestuursvoorzitter Jan den Boon vormen zij een goed team. Joyce Berger heeft de afgelopen jaren sturing gegeven aan het financiële- en bedrijfsvoeringsbeleid van MST. Miriam Vollenbroek heeft ervaring en expertise op het gebied van de ontwikkeling van wetenschap en innovatie, waaraan MST in de komende jaren flink gaat bouwen”, aldus Peter den Oudsten, voorzitter van de RvT van het MST.

Nieuwe directeur Regulering NZa

Op 1 januari start Johan Rijneveld als directeur Regulering bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hij volgt Josefien Kursten op die door het UMC Utrecht is benoemd tot lid van de raad van bestuur.

Als bedrijfskundige, met een specialisatie in financieel management, werkt Johan Rijneveld al sinds 2010 bij de NZa. Als financieel econoom richtte hij zich op de regulering en bekostiging van de langdurige zorg en de eerstelijnszorg. Sinds 2015 vervulde Johan verschillende managementfuncties bij de NZa. Sinds 2019 is Johan daarnaast plaatsvervangend directeur Regulering.

Nieuw NVDA bestuurslid

Het NVDA-bestuur heeft Renée Amons tot nieuw bestuurslid benoemd. Met haar jarenlange ervaring als lid van de Ledenraad, Commissie Beroepsontwikkeling en de Congrescommissie, wil zij haar opgedane kennis en ervaring verder gaan inzetten binnen de NVDA. “Met name de kwaliteitsbevordering en scholingsmogelijkheden van de doktersassistent heeft mijn bijzondere interesse en vooral op deze gebieden zet ik mij graag in voor onze beroepsgroep”, aldus Renée.

Tot zover het kort zorgnieuws van dit jaar. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar [email protected]. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?