Kort zorgnieuws; Longfunctiemeters ASZ; TZA & Thuisleefbieb; Award Chatbot DEX, en meer

Ook deze week ontving de redactie van ICT&health weer een flink aantal persberichten en potentiële nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt om er een apart, volledig artikel van te maken. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in dit wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor digitale longfunctiemeters in het Albert Schweitzer Ziekenhuis, de grote belangstelling voor de subsidieregeling ‘Training tot digicoach’ en een Europese innovatie award voor privacy chatbot DEX.

Verder komen in het kort zorgnieuws ook de implementatie van de Thuisleefbieb door de Technologie & Zorg Academie en het succes van het patiëntenportaal van het St. Jansdal ziekenhuis aan bod.

ASZ krijgt 60 digitale longfunctiemeters

Het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASZ) heeft dankzij een gift van het ASZ Vriendenfonds de beschikking gekregen over 60 digitale longfunctiemeters. De zogenoemde ‘digitale peakflowmeter’ helpt patiënten die lijden aan een ernstige vorm van astma de regie te behouden over hun aandoening en het dagelijks leven.

De waarden die door middel van de uitademkracht gemeten worden, kunnen via de BeterDichtbij-app via de smartphone van een patiënt direct naar de zorgverleners verzonden worden. “Een groot deel van de patiënten met ernstige astma is jong en vertrouwd met digitale mogelijkheden. Zij bedienen de meter en de app met het grootste gemak”, aldus verpleegkundig specialist Rika Putters.

Regeling ‘Training tot digicoach’ populair

Begin november werd de aanvraagtermijn voor de subsidieregeling ‘Training tot digicoach’ geopend. Met deze nieuwe regeling kunnen zorg- en welzijnsorganisaties eigen medewerkers opleiden tot digicoach, waarna ze vervolgens collega’s verder kunnen helpen met digitale vragen.

Het aantal aanvragen dat tot nu toe bij Zorg voor innoveren is binnengekomen laat zien dat de regeling erg populair is. Over het algemeen kunnen per ronde 72 vouchers worden aangevraagd. Op dit moment (vrijdag 20 november, red.) is volgens de ‘programmateller’ bijna de helft van de totaal beschikbare 4,2 miljoen euro aan vouchers verdeeld. De aanvraagtermijn loopt nog tot 14 januari, 14u00, maar sluit eerder wanneer alle vouchers vergeven zijn.

Chatbot DEX in de prijzen

De door Deloitte en UMC Utrecht ontwikkelde ‘privacy’ chatbot DEX is tijdens het online Data Protection Congress onderscheiden met de 2020 HPE-IAPP Privacy Innovation Award. De chatbot helpt zorgmedewerkers met het vinden van antwoorden over privacy en gegevensuitwisseling.

Het primaire doel van de chatbot is om antwoorden te geven op veelgestelde juridische vragen zodat juridische medewerkers daar niet telkens opnieuw mee belast worden. Daardoor hebben die medewerkers tijd voor andere, belangrijkere taken. De jury noemde Chatbot DEX ‘innovatief’ en “futuristisch’. Een jurylid stelde “Het zal zeker het startpunt zijn voor iets groters dat ons verschillende inzichten kan geven.”

TZA implementeert Thuisleefbieb!

De Technologie & Zorg Academie (TZA) is gespecialiseerd in de implementatie en acceptatie van zorgtechnologie. TZA heeft gekozen voor de Thuisleefbieb als test- en voorraadsysteem voor zorgtechnologie bij een groot aantal aangesloten zorgorganisaties. De implementatie is inmiddels gestart.

De TZA gaat met de Thuisleefbieb zorgtechnologie testen en beoordelen. Daarnaast wordt de oplossing ook ingezet om het overzicht te kunnen behouden op voorraad en het logistieke proces goed te kunnen managen. Met de reviewmodule van de Thuisleefbieb wordt belangrijke informatie over producten en de gebruikerservaringen verzameld en wordt gewerkt aan een waardevolle databank vol zorgtechnologie.

50.000e gebruiker MijnStJansdal

Ziekenhuis St Jansdal heeft deze maand de 50.000e gebruiker geregistreerd voor het patiëntenportaal MijnStJansdal. In drie jaar tijd is MijnStJansdal uitgegroeid tot een vaste waarde binnen het ziekenhuis. Momenteel werkt al bijna de helft van de poliklinieken van St Jansdal digitaal.

“Wat ik mooi vind aan MijnStJansdal is dat mevrouw Hop en alle overige patiënten eigenaar zijn van hun eigen gegevens en daarmee van hun eigen gezondheid. In het portaal hebben zij alle informatie bij elkaar staan in hun eigen omgeving”, aldus reumatoloog Ilse Rouwendal.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar [email protected]. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?