Kort zorgnieuws: VFC in Nij Smellinghe; Digitalisering bij Catharina, en meer

Iedere week ontvangt de redactie van ICT&health een groot aantal persberichten en potentiële nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt om er een apart, volledig artikel van te maken. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in dit wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.
In het kort zorgnieuws deze week aandacht voor een uitbreiding van de Virtual Fracture Care methode bij het Nij Smellinghe en de intensivering van digitalisering voor toegankelijke zorg in het Catharina. Verder ook aandacht voor de innovatie-campus van Brightlands, waar ook gewerkt wordt aan uitdagingen op het gebied van gezondheid.

Nij Smellinghe breidt VFC uit

Het Nij Smellinghe biedt patiënten met bepaalde ongecompliceerde botbreuken behandelingen aan volgens de Virtual Fracture Care methode. Deze patiënten kunnen met die methode, en de bijbehorende app, zelf thuis herstellen en oefeningen doen. Onlangs heeft het ziekenhuis de VFC-methode uitgebreid voor een drie tal letsels, te weten een sleutelbeenbreuk bij volwassene, schouder uit de kom en sleutelbeen uit de kom. Tot nu toe zijn in het Nij Smellinghe 300 patiënten via de VFC-methode behandeld. Bijna niemand hoeft terug te komen naar het ziekenhuis.

Catharina en toegankelijke zorg

Het Catharina ziekenhuis wil door slimmer te werken en waar mogelijk nog meer te digitaliseren de komende jaren nog meer gaan anticiperen op de stijgende zorgvraag. Dat stelt het ziekenhuis in het jaarverslag over 2022. Een jaar dat overigens met en positief resultaat werd afgesloten. “Samen met de andere Santeon ziekenhuizen werken we verder aan een digitale oplossing voor integrale zorg thuis en in het ziekenhuis”, aldus Nardo van der Meer Om ervoor te zorgen dat de zorg voor de inwoners in de regio beschikbaar blijft is er in 2022 veel tijd en energie besteed aan het versterken van onze regionale samenwerkingsverbanden. Samen met vijf andere ziekenhuizen, huisartsengroepen, verpleeg-, verzorgingstehuizen en thuiszorg wordt proactief invulling gegeven aan de afspraken die zijn gemaakt in het Integraal Zorgakkoord of IZA.

10 jaar innovatie op Brightlands

De Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen bestaat 10 jaar. Inmiddels werken meer dan 107 bedrijven op die campus aan innovaties en andere technologische ontwikkelingen, ook voor de gezondheidszorg van de toekomst. Ter gelegenheid van het 10-jarige bestaan is het jubileumprogramma Next ten gestart. Dat moet de inspiratiebron worden om verder te werken aan de uitdagingen op het gebied van circulariteit en gezondheid. Volgend jaar zullen diverse zorggerelateerde innovaties die op de Brightlands Campus tot wasdom gekomen zijn, ook te zien zijn tijdens de ICT&health World Conference die van 14 t/m 16 mei plaatsvindt in het Mecc in Maastricht.

Digitale brieven in BovenIJ

In mei is het BovenIJ ziekenhuis gestart met het digitaal versturen van patiëntbrieven. Die kunnen vanaf nu direct via het patiëntenportaal Mijn BovenIJ ingezien worden. Op het moment dat een nieuwe brief voor een patiënt klaar staat, dan krijgt hij of zij daar per mail bericht van. Het digitaal versturen van patiëntbrieven is een volgende stap in het verder verbeteren van de werkwijze van het BovenIJ. Daarmee moet het niet alleen makkelijker en overzichtelijker worden voor de patiënten, maar het draagt ook bij aan een efficiëntere werkwijze voor de zorgverleners. Tot zover het kort zorgnieuws van deze week. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs. En van de deskundigen in onze Innovation Partners Group.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?