KPN Ventures investeert in slimme zorgsensors Sensara

KPN Ventures, de investeringsdochter van de Nederlandse operator KPN, heeft geïnvesteerd in Sensara, een Rotterdamse ontwikkelaar van een intelligent alarmeringssysteem voor preventieve ouderenzorg.

Het is de tweede investering in korte tijd in een healthcare bedrijf. Zo investeerde KPN Ventures afgelopen januari in Personal Medsystems GmbH, het Duitse bedrijf achter technologie om met een smartphone een ECG ‘hartfilmpje’ te maken.

Sensara combineert slimme sensoren met intelligente zelflerende software die continu in huis of in een zorginstelling het dagelijkse activiteitenpatroon registreren, zorgverleners en familieleden attenderen op ongebruikelijke situaties en alarm slaan als er iets mis is.  Het bedrijf is in 2013 ontstaan als afsplitsing van onderzoeksinstituut TNO om met de opgedane wetenschappelijke kennis producten voor de zorgmarkt en de particulieren markt te maken.

Sensara ontvangt de signalen van de sensoren. De software van Sensara kijkt naar alle ontvangen signalen nu en uit het verleden en bepaalt of bepaalde profielen voorkomen. Sensara gebruikt daarbij door VU Academisch Ziekenhuis gecertificeerde profielen. Als Sensara een van de profielen signaleert, stuurt het een bericht naar de app met een uitleg wat de melding inhoudt. Door het continue ontvangen van de signalen ‘leert’ de software van Sensara meer over de huidige situatie en past zich aan. Hierdoor kunnen de valse alarmen tot 90 procent afnemen. Minder valse alarmen betekent betere reactie als er echt wat is en daarmee meer veiligheid, zo stelt de aanbieder.

Internationaal uitbreiden

De investering maakt deel uit van een financieringsronde waarbij Sensara in totaal 3,8 miljoen euro heeft opgehaald. Daarmee wil de onderneming onder meer internationaal uitbreiden. Behalve KPN Ventures als leidende investeerder nam onder meer Van Herk Ventures deel aan de financiering.

Reinout Engelberts, CEO van Sensara, stelt dat er een grote en groeiende vraag bestaat van zorg-instellingen voor senioren, lokale overheden en verzekeringsmaatschappijen naar oplossingen voor preventieve gezondheidszorg en slimme alarmdiensten die de professionele verzorgers ondersteunen en de familie goed geïnformeerd houden. “De investering door KPN Ventures en Van Herk Ventures laat het ons toe om op te schalen op gebieden zoals verkoop, productontwikkeling en het verbreden van onze klantenservice en de eerste stappen te zetten in onze internationale expansie,”zo licht de CEO toe.

KPN investeert in zorg, connected home

De investering in Sensara past volgens KPN Ventures in de strategie van het investeringsvehikel om te investeren in digitale initiatieven op het gebied van zorg en connected home en is ‘in lijn met de overtuiging van KPN dat innovatieve ICT de zorg aanzienlijk kan verbeteren en de zelfredzaamheid van mensen kan vergroten, ook bij ziekte of ouderdom.’

Herman Kienhuis, algemeen directeur van KPN Ventures stelt dat Sensara op basis van langdurig wetenschappelijk onderzoek een gepersonaliseerd alarmeringssysteem heeft ontwikkeld dat preventief werkt, meer veiligheid biedt en meer gemoedsrust voor gebruikers en familie, tegen relatief lage kosten en op een minder indringende manier.

Ambities KPN in zorg

KPN heeft al langer de ambitie om vanuit de eigen basisexpertise een belangrijke speler te worden in de zorgsector, onder meer door digitale innovaties zoals Zorg Messenger aan te bieden.

Deze chatdienst Zorg Messenger wordt geleverd en beheerd door KPN-dochter E-Zorg en biedt behalve veilig mailen en chatten sinds maart de mogelijkheid om videogesprekken te voeren of te starten vanuit een chat. Zorgmessenger kan gebruikt worden via een smartphone, tablet of pc. Zorgverleners kunnen collega’s of hun patiënten / cliënten uitnodigen voor een live gesprek met beelden.

KPN is verder actief als lid van de ICT&health Innovation Partner Group en op het gebied van gezondheid met zijn E-Zorg netwerk. Dit maakt het voor huisartsen en apotheken mogelijk om in een veilige en betrouwbare manier te communiceren over patiënten en hun gezondheidsdiensten.

Op het gebied van monitoren op afstand biedt KPN een dienst waarmee patiënten thuis een ECG kunnen krijgen of zelf kunnen afnemen om die te delen met zorgprofessionals. Dit spaart reistijd en tijd die anders opgaat aan routinecontroles. Zo’n 2.200 huisartsen gebruiken deze dienst al, waarmee op jaarbasis zo’n 14.000 ECG’s gemaakt worden.

Investering in CardioSecur

In januari investeerde KPN al in Het Berlijnse Personal Medsystems GmbH. Dat heeft in samenwerking met cardiologen een set CardioSecur elektrodes ontwikkeld die een hartpatiënt zelf of met wat assistentie op de borst kan plakken om een elektrocardiogram (ECG) te maken. De set is dan ook bedoeld voor de thuissituatie.

Een smartphone voorziet de vier elektrodes van stroom en registreert de signalen. Een patiënten-app kan de resultaten tonen en tips geven. De gebruiker kan de metingen ook doorsturen naar een behandelaar. KPN denkt er over de technologie ook in Nederland uit te brengen. Er is een basisversie en een premiumversie die meer op professionals zoals huisartsen en cardiologen gericht is.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?