KPN wil Medische Berichtenservice landelijk invoeren

KPN Health gaat zijn Medische Berichtenservice binnen zijn ZorgCloud landelijk uitrollen. Na een pilot eerder dit jaar met Copernicus en Ziekenhuis Gelderse Vallei durft de health-dochter van KPN het aan om er nu bij meer ziekenhuizen mee aan de slag te gaan. “De belangrijkste voordelen die uit de pilot naar voren komen, zijn lagere kosten voor het berichtenverkeer en meer focus van het ziekenhuis op de zorg die het wil bieden,” stelt directeur Kees Donkervoort van KPN Health in gesprek met ICT&health.

KPN Medische Berichtenservice ging in januari 2018 live, te midden van zorgen bij veel medewerkers dat het extra werk met zich mee zou brengen. Drie maanden later overheerste de tevredenheid, vertelde manager informatisering & automatisering John van Giessen van het ziekenhuis afgelopen april. “We hebben nog geen problemen gehad en het overgrote deel van de berichten komt goed aan. We versturen zo’n 650.000 berichten per jaar. Het systeem werkt nu voor 97 procent van de berichten en we groeien langzaam naar de 100 procent toe.”

Landelijk invoeren Medische Berichtenservice

Inmiddels zit de KPN Medische Berichtenservice met dank aan de lessons learned in ziekenhuis Gelderse Vallei op de 99 procent, vult Kees Donkervoort van KPN Health aan. “Dat maakt dat de Berichtenservice op basis van E-Zorg een goed alternatief geworden is voor bestaande berichtensystemen. Tijd dus om er landelijk mee de boer op te gaan.”

De lessons learned van de pilot omvatten ook enkele verbeterpunten, stelt Donkervoort. Zo is er geen landelijke digitaal ‘ZorgAdresBoek’ waarin de ‘technische’ mailadressen staan van bijvoorbeeld huisartsen en andere zorgpartners waar ziekenhuizen mee samenwerken. Verder bleek het in enkele gevallen ingewikkeld te zijn om informatie uit systemen van Gelderse Vallei via de berichtenservice terecht te laten komen.

Betrekken bij Informatieberaad

Donkervoort pleitte er eerder dit jaar in ICT&health al voor dat technologie-aanbieders meer betrokken worden bij het Informatieberaad. Hij gelooft dat dit kan voorkomen dat leveranciers bij het ontwikkelen van een platform zoals de Medische Berichtenservice voor een voldongen feit worden gesteld.

“Nu was het zo dat we alle e-mailadressen van alle ontvangers van ZGV-berichten handmatig hebben moeten invoeren. Dat is vrij veel werk. Het zou veel makkelijker zijn wanneer er een digitaal beschikbaar ZorgAdresBoek beschikbaar was waarin alle benodigde contactgegevens van zorgverleners in staan en door de zorgpartner zelf bijgehouden worden. Gewoon één keer aan de bron invoeren. Dat voorkomt extra administratieve handelingen en foutief overtypen.”

Meer over dit onderwerp kunt u binnenkort lezen in de nieuwste editie van ICT&health.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
Volg jij ons al?