Laseren haarnestcyste voorkomt open wond

Een haarnestcyste in de bilnaad is een hardnekkige aandoening die vooral jonge mannen treft. Bij SJG Weert worden deze cystes nu met een laser weggehaald waardoor er niet langer open wonden ontstaan. De voordelen van deze nieuwe behandeling zijn volgens chirurg Tanja Lettinga groot, vooral omdat het genezingsproces veel sneller verloopt en thuiszorg meestal niet meer nodig is.

Voorheen werd een haarnestcyste in de bilnaad weggesneden. Dankzij een nieuwe laserbehandeling bij SJG Weert hoeft dit nu niet meer. Door het laseren duurt het genezingsproces niet meer weken of zelfs maanden. Met de nieuwe laserbehandeling ontstaat namelijk geen grote, open wond meer, want met deze techniek kan de holte door middel van warmte als het ware dichtgeschroeid worden.

Vlotter herstel dankzij laseren

Chirurg Tanja Lettinga van SJG Weert: “Door de laserbehandeling hoeven we geen wonden te maken. En dat betekent een minder ingrijpende behandeling, waardoor er minder vaak thuiszorg nodig is en het herstel vlotter gaat. Het betreft met name jonge mensen die deze aandoening krijgen. Zij hebben dankzij de laserbehandeling minder veel en minder lang last en kunnen weer sneller naar school of werk.”

Haarnetcyste & facts  

Vooral jonge mannen met een zittend beroep en veel lichaamsbeharing krijgen regelmatig te maken met een haarnestcyste (sinus pilonalidis)  in de bilnaad. Een vervelende aandoening die goed moet worden behandeld, omdat hij anders steeds weer terugkeert. Jaarlijks worden er in Nederland daarom zo’n 8.000 operaties voor uitgevoerd. Bij de aandoening is er sprake van een holte onder de huid, die aan de buitenkant zichtbaar is als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. In de cyste kan makkelijk een (chronische) ontsteking ontstaan, waarbij een abces gevormd wordt.

Medisch laseren in opmars

Laserbehandelingen worden in de zorg steeds vaker met succes ingezet. Denk aan het laseren in geval van oogproblemen of voor cosmetische ingrepen. Maar ook op andere medische terreinen wordt de laser ingezet zoals bij het verwijderen van cystes. Een mooi ander voorbeeld vinden we bij Treant, waar sinds begin 2022 bepaalde prostaatvergrotingen met een innovatieve laserbehandeling worden bestreden. Voordeel daarvan is dat de behandeling een heel stuk minder invasief wordt. Daardoor hoeven patiënten voor de behandeling niet meer op de operatiekamer, onder volledige narcose, gebracht te worden. De zogenoemde echolaser maakt het mogelijk om patiënten op de polikliniek te behandelen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?