Laurentius begint met informatie-app voor darmpatiënten

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond gaat patiënten ondersteunen met een Behandelwijzer App voor colonoscopie en darmkanker. Het doel is om patiënten zo optimaal mogelijk voor te bereiden op een dikke darm onderzoek (colonoscopie) of op een behandeling voor darmkanker wanneer de uitslag van het onderzoek niet goed is. In beide gevallen biedt de Laurentius Behandelwijzer App alle informatie die de patiënt op dat moment nodig heeft, aldus het ziekenhuis.

Apps worden steeds vaker ingezet als een laagdrempelig hulpmiddel om patiënten te voorzien van relevante informatie – zoals Thuisarts – en voorlichting. De afgelopen jaren zijn tientallen van dergelijke apps gelanceerd, vaak in samenwerking tussen ziekenhuizen en app-ontwikkelaars. Een bekend voorbeeld is de ZwApp, een informatieve app voor zwangere vrouwen. Maar ook op veel andere gebieden wordt een behandel- of zorgtraject via een app gepersonaliseerd.

Goed geïnformeerd

Zo ook in het Roermondse Laurentius. Wanneer een patiënt in het ziekenhuis een colonoscopie moet ondergaan of behandeld wordt voor darmkanker is het van belang dat hij goed geïnformeerd is voor, tijdens en na de behandeling. Met de Laurentius Behandelwijzer App moet de patiënt de juiste informatie op het juiste moment krijgen. De app is overigens geen vervanging voor de persoonlijke begeleiding op de poli, maar een hulpmiddel waarop de patiënt kan terugvallen.

Gebruikers kunnen zelf in de app de behandeling selecteren en de datum van behandeling aangeven. Daaruit volgt een persoonlijke tijdlijn waardoor de patiënt precies weet wat hem staat te wachten op dat moment. Hierdoor komt hij beter voorbereid naar het ziekenhuis en zal hij minder onzekerheid ervaren, zo is het idee.

Digitale buddy

Maag-, darm- en leverarts Paul Bus omschrijft de behandelwijzer app een digitale buddy. “Hij begeleidt de patiënt door alle stappen heen: van de aanvraag van de colonoscopie tot de uitslag. Hij geeft tips en adviezen, je kunt video’s bekijken en hij stuurt – wanneer de patiënt dit toestaat – push berichten, zoals herinneringen.”

Als er na de colonoscopie dikke darmkanker of endeldarmkanker is geconstateerd, krijgt de patiënt ook toegang tot de Laurentius Behandelwijzer App voor darmkanker. Oncologisch chirurg Sofie Fransen vertelt dat de app tot stand is gekomen omdat patiënten aangaven er behoefte aan te hebben. “Daarnaast vinden wij het belangrijk om met de tijd mee te gaan en is de papieren informatie vervangen door digitale informatie.”

Gedoseerde informatie

Internist oncoloog Marien den Boer vult aan: “De Behandelwijzer App voor darmkanker biedt gedoseerd de informatie aan die de patiënt op dat moment nodig heeft. Ook kan hij zelf op elk moment van de dag informatie omtrent de behandeling raadplegen. Hierdoor zal hij zo optimaal mogelijk voorbereid naar het ziekenhuis komen.”

De Laurentius Behandelwijzer App is inmiddels ruim 200 keer gedownload. De eerste patiënten die er al gebruik van hebben gemaakt, noemen de app vooral zeer nuttig en erg gebruiksvriendelijk.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?