Levensecht trainen in een simulatiecentrum

In Venlo heeft het VieCuri ziekenhuis een simulatiecentrum geopend. Daar kunnen zorgprofessionals getraind worden in spoedeisende handelingen aan de hand van levensechte situaties. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van high-tech poppen die niet alleen kunnen ademen, maar ook blauw aanlopen en kreunen van de pijn. Het centrum is niet alleen bedoeld voor medewerkers van het ziekenhuis, maar ook voor het trainen van verloskundigen, ambulancemedewerkers en huisartsen.

Het VieCuri heeft het simulatieonderwijs de afgelopen jaren steeds verder geprofessionaliseerd. Het nu geopende simulatiecentrum werd voorafgegaan door de opening, twee jaar geleden, van een simulatiekamer in een leegstaande Intensive Care unit. Daar was het al mogelijk om situaties te trainen die de werkelijkheid heel dicht benaderden. Door de coronacrisis moest de leegstaande IC-unit weer vrij gemaakt worden voor patiëntenzorg. Daarom besloot het ziekenhuis een nieuwe, aparte, simulatieruimte te openen.

Simulatiecentrum trainingen

In het simulatiecentrum bevinden zich drie simulatieruimtes en twee lokalen voor de debriefings. Een van de simulatieruimtes is een ‘kopie’ van een patiëntenkamer op een normale verpleegafdeling. De andere ruimtes kunnen per situatie flexibel ingericht worden. Bijvoorbeeld als SEH- of IC-kamer.

De levensechte poppen zijn er in verschillende leeftijden. Dat maakt het mogelijk om zowel met volwassenen, als met een kind of baby te oefenen. Zo kan bijvoorbeeld het scenario worden getraind waarbij een vrouw die net is bevallen onwel wordt, en zowel de moeder als baby direct geholpen dienen te worden. Het simulatiecentrum is verder uitgerust met een videosysteem. Daarmee worden de scenario’s opgenomen. Deze video-opnames worden tijdens de nabespreking van een scenario gebruikt.

“Juist ten tijde van corona is het goed om te blijven trainen in interdisciplinaire teams. Zo konden we de lessen van de eerste golf toepassen in de tweede golf enzovoorts. Als zorgverlener moet je snel en adequaat te werk gaan. Des te belangrijker is het om te oefenen, want in de zorg draai je een foutje niet zomaar terug. Je bent bezig met mensenlevens.

Door als team te trainen, gaat de samenwerking en communicatie meer gestroomlijnd. Je ervaart minder stress en het geeft vertrouwen voor als je weer echt aan het bed staat”, vertelt Theo Manders, projectleider van het simulatiecentrum.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?