Lucien Engelen verlaat Radboudumc, REshape

Lucien Engelen, directeur van het Radboudumc REshape Center, gaat het Radboudumc per 1 januari 2019 verlaten. Lucien Engelen werkte sinds 2007 in het Radboudumc. Hij richtte het Radboudumc REshape Center op, bedoeld als kraamkamer van zorginnovaties. Engelen was ook voorzitter van de redactieraad van ICT&health. Hij werkte sinds mei 2018 parttime voor adviesbureau Deloitte.

Lucien Engelen is al jarenlang een bekend gezicht als het gaat om (inter)nationale trends en ontwikkelingen in ‘digitale health’. In zijn functie als directeur REshape had Engelen volgens het Radboudumc onder meer een belangrijke rol bij het openstellen van het patiëntendossier en implementatie van beeldconsulten (Facetalk).

Ook stond hij aan de wieg van innovatieve projecten zoals continue monitoring, aanpassing van het opleidingsprogramma voor artsen en de oprichting van de Health Innovation School. Mede dankzij zijn visie op de toekomst van de zorg en de vorming van het Radboudumc REshape Center, staat het Radboudumc te boek als innovatief ziekenhuis. De raad van bestuur van het academisch ziekenhuis gaat op zoek naar een opvolger.

Lucien Engelen verder met ‘vervolgvraag’

Engelen schrijft in een blog over zijn afscheid dat hij zich wil gaan richten op de vervolgvraag die de huidige (inter)nationale ontwikkelingen op het vlak van de digitale transformatie in ‘gezondheid’ met zich meebrengen. “Ik heb lang veel plezier beleefd aan het werken in een dynamische omgeving als het Radboudumc en daar veel energie van gekregen. En ondanks de ongelofelijke ruimte en steun vanuit de Raad van Bestuur die ik de afgelopen elf jaar kreeg, geloof ik niet dat ik die vervolgvraag het beste volledig vanuit de zorg zelf kan beantwoorden. Nu ook het iLab en de iBoard zijn ingericht om innovaties verder te brengen, is het voor mij tijd om mijn ervaring en netwerk in te zetten om de verbinding te maken tussen de zorg en nieuwe spelers die de zorg dwingen te veranderen.”

Veranderingen in werkzaamheden

Engelen droeg eind 2017 na een sabattical van een jaar zijn voorzitterschap van de Redactieraad van ICT&health over aan Lea Bouwmeester. Afgelopen mei werd hij een Edge Fellow bij het Deloitte Center of the Edge. Deloitte zei bij de benoeming te verwachten dat het door de samenwerking met Engelen zijn positie op het gebied van digitale gezondheid kan versterken. Engelen zou bij het Deloitte Center of the Edge parttime actief zijn als Global Strategist Digital health en dit werk combineren met zijn positie bij het REshape Center en adviseurschap van de bestuursraad van het Radboudumc.

“Na de zomer heb ik mijn Radboudumc-rol opgezegd per 1 januari en ben ik op verkenning gegaan met een aantal spelers in dit veld,” schrijft Engelen verder. “De komende tijd wil ik nog één dag verbonden zijn/blijven aan een innovatieve zorginstelling en wil ik één dag in de week energie en inspiratie ophalen voor mijzelf én teruggeven aan anderen. In gesprek met Deloitte bleken we ook op dit vlak goed bij elkaar te passen en hebben we onszelf blijvend voor ongeveer drie dagen in de week met elkaar verbonden.”

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
Volg jij ons al?