Het LUMC en Ancora Health gaan het gebruik en toepassingesmogelijkheden van The Box uitbreiden. Deze box is in 2018 geïntroduceerd voor zorg op afstand.

LUMC en Ancora bouwen The Box-concept verder uit

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat samenwerken met Ancora Health. De samenwerking omvat doelen zoals het optimaliseren van de toegang tot gespecialiseerde zorg, betere patiëntervaring en de verlagen van de druk op de gezondheidszorg zijn de belangrijkste doelen. De twee partijen willen oplossingen ontwikkelen voor een reeks behandelingen in 26 zorgtrajecten, van gevorderd hartfalen en perioperatieve zorg tot hoogvolume aandoeningen zoals diabetes en hypertensie. De samenwerking bouwt voort op The Box, een zorg-op-afstand toepassing die is ontwikkeld door zorgprofessionals in het LUMC en patiënten.

The Box werd in 2018 officieel geïntroduceerd om patiënten in staat te stellen hun eigen gezondheidstraject in handen te nemen. Het concept is ontworpen voor langdurige ondersteuning en coaching van patiënten. De zorgpaden zijn wetenschappelijk gevalideerd over verschillende implementaties onder begeleiding van erkende universitaire experts op het gebied van digitale gezondheid, zorg en psychologie.

Duurzame veranderingen

In 2024 moeten platformdiensten gelanceerd worden die technisch geschikt zijn voor snelle integratie in bestaande zorginformatiesystemen van ziekenhuizen, huisartsen en thuiszorgorganisaties. IT-mensen van het LUMC moeten hier zo min mogelijk werk aan hebben, aldus het universitair ziekenhuis en Ancora. Het digitale platform van deze aanbieder faciliteert middels combinatie van data-analyse, machine learning en gedragswetenschap gepersonaliseerde interventies en ondersteuning aan patiënten. Het is de bedoeling zo duurzame veranderingen in de levensstijl te stimuleren, wat mensen in staat stelt betere gezondheidsresultaten te behalen.

Samen gaan LUMC en Ancora Health onderzoeksinitiatieven starten om het potentieel van kunstmatige intelligentie (AI), machine learning en data-analyse te onderzoeken. Hierbij moet het ontwikkelen van datagestuurde inzichten die vroegtijdige opsporing, gepersonaliseerde behandelingsopties en verbeterde resultaten voor patiënten mogelijk gaan maken. Dit alles om de gezondheidszorg verder te optimaliseren. Ook het National eHealth Living Lab (NeLL, werkend vanuit het LUMC) zal hier een bijdrage aan leveren.

Tijdige interventies thuis

Het integreren van Ancora’s remote monitoring technologie en de klinische expertise van het LUMC, moet het patiënten mogelijk maken om gepersonaliseerde zorgplannen, regelmatige gezondheidsmonitoring en tijdige interventies thuis te ontvangen. Door de uitbreiding van telegeneeskunde kunnen patiënten ook op afstand in contact komen met artsen en specialisten van het LUMC, wat onnodig reizen overbodig maakt. De toegang tot gespecialiseerde zorg verbetert voor de patiënt, terwijl ze hun huis niet meer uit hoeven.

Prof. Douwe Atsma, Hoogleraar Cardiologie en CMIO bij het LUMC en bestuurslid van NeLL, stelt dat de samenwerking met Ancora Health een spannende mijlpaal markeert in “onze missie om een revolutie teweeg te brengen in de gezondheidszorg. Door de onderzoekscapaciteiten van het LUMC te combineren met de digitale expertise van Ancora Health, hebben we een unieke kans om gepersonaliseerde, effectieve interventies te leveren. Deze zullen een significante impact hebben op de uitkomsten bij patiënten en de zorglast gaan verlagen. De implementatie richt zich eerst op geselecteerde use-cases in andere ziekenhuizen en eerstelijnszorginstellingen in Nederland. Vanaf 2024 nemen we de volgende stap met internationale implementaties.”

Over The Box

Let LUMC introduceerde The Box in 2018, destijds als onderdeel van een postoperatief e-health-programma voor hartpatiënten na een openhartoperatie. De box bevatte een bloeddrukmeter, hartritmemonitor, weegschaal, zuurstofsaturatiemeter, thermometer en een stappenteller, waarmee men thuis lichaamsfuncties kon meten.

In april 2020 breidde het ziekenhuis The Box uit voor mensen met Covid. Het betrof patiënten die nog milde klachten hadden en waarvoor opname ook niet (langer) noodzakelijk was. Deze COVID-box bevat een digitale thermometer, bloeddrukmeter en zuurstofsaturatiemeter. De patiënt gaf dagelijks de met thuismonitoring verzamelde data tijdens een videoconsult door aan een zorgverlener, die zo nodig passende actie ondernam.

In juni 2020 volgde de LUMC Care app, ontwikkeld voor gebruik in combinatie met de LUMC Box. Met de LUMC Care app geven mensen meetwaarden en klachten digitaal door. Eerder gebeurde dat vaak analoog of met verschillende apps. De Care app was destijds beschikbaar voor patiëntgroepen met onder meer COVID-19, hartklachten en zwangeren.

In januari 2022 voegde het CAIRELab van het LUMC een nieuwe toepassing aan The Box van het LUMC toe. Die maakt het mogelijk om metingen met het thuismonitoring-instrumentarium van het LUMC automatisch te verwerken. Het gaat om een AI-algoritme dat momenteel geïmplementeerd wordt. Doel is om verpleegkundig specialisten te ontlasten.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?