Maartenskliniek: VR moet revalidatiezorg ingrijpend veranderen

De Sint Maartenskliniek wil tijdens de landelijke Dutch Hacking Health hackathon later in april een eigen hackathon organiseren, specifiek gericht op de ontwikkeling van VR-toepassingen op het gebied van houding- en bewegingstherapie. De VR4REHAB Hackathon 2018 maakt deel uit van een driejarig project om de revalidatiezorg met behulp van VR ingrijpend te veranderen.

Het aantal Virtual Reality (VR) toepassingen groeit snel, stelt de Sint Maartenskliniek. Binnen de gezondheidszorg – vooral binnen de revalidatiezorg – staat VR echter nog in de kinderschoenen. Omdat VR-technologie therapie leuker, uitdagender en beter (meetbaar) kan maken, is het dus hoog tijd om de kinderschoenen te ontgroeien.

Reden voor de kliniek om een nieuw Europees consortium te leiden dat met een Interreg-subsidie van 2,4 miljoen euro aan de slag gaat om VR-toepassingen te ontwikkelen voor gebruik in revalidatietrajecten. Het consortium heeft zelf nog eens vier miljoen euro bij elkaar gebracht.

Het doel van het driejarige project – VR4REHAB – is om de revalidatiezorg drastisch veranderen. Daarvoor willen de consortiumleden de innovatiekracht bundelen van ontwerpers, programmeurs, ontwikkelaars, ondernemers, zorgprofessionals en patiënten.

VR-toepassingen voor revalidatietherapie

Binnen het VR4REHAB-programma worden de komende jaren diverse activiteiten georganiseerd. Daarbij worden ontwikkelaars, kennisinstellingen en revalidatieklinieken uitgedaagd om VR revalidatie tools te ontwikkelen, die aansluiten op de behoeften van patiënten en hun therapeuten. Tegelijkertijd wordt het effect van deze VR-therapie bij patiënten onderzocht.

Tijdens de VR4REHAB Hackathon 2018 worden deze groepen samengebracht. Gedurende het weekeinde van 20-21-22 april 2018 kunnen diverse teams hun ideeën uitwerken. Vijf thema’s binnen de revalidatiezorg staan centraal tijdens de hackathons:

  • Pijnmanagement
  • Betrokkenheid en vergroten van de therapietrouw
  • Gedragstherapie na traumatisch hersenletsel
  • Trainen en verbeteren van de loopbeweging
  • Training en verbeteren van de hand-, arm- en schouderfuncties

In totaal worden er vijf hackathons gehouden worden, verdeeld over evenveel landen (België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk). Na deze hackathons gaan de best toepasbare ideeën door naar de volgende ronde: de Gamejams. Hier worden de ideeën uitgewerkt tot een functionerende oplossing. Momenteel kunnen mensen en teams zich nog aanmelden om aan de hackathons mee te doen.

Dutch Hacking Health

Dutch Hacking Health is een landelijke initiatief en wordt in 2018 voor de 3de keer georganiseerd in het weekend van 20-22 april 2018. Tijdens Dutch Hacking Health wordt op verschillende locaties in Nederland bij ziekenhuizen tijdens dit weekend een zorghackathon georganiseerd. Hier worden technologie, design, ondernemerschap, gezondheid(zorg) en patiënten samengebracht. Deelnemers gaan aan de slag met actuele problemen en uitdagingen van patiënten en zorgprofessionals.

De Sint Maartenskliniek organiseert in het kader van het VR4REHAB-programma tijdens Dutch hacking Health een hackathon om VR-toepassingen voor revalidatietherapie te ontwikkelen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?