Martini ziekenhuis zet videoconsult in bij diabetespatiënt

Het Groningse Martini Ziekenhuis heeft positieve ervaringen opgedaan met een pilot op het gebied van videoconsulten. Afgelopen oktober namen diabetesconsulenten Ellen Wessels en Ina van der Leest voor het eerst een videoconsult in gebruik. Het Martini ziekenhuis is de afgelopen jaren op het gebied van digitalisering onder meer al gaan werken met digitale consulten tussen huisartsen en specialisten, en monitoring op afstand voor patiënten met COPD en hartfalen.

Dat juist de diabetesconsulenten mogen aftrappen, is volgens het Groningse ziekenhuis geen toeval. Een videoconsult is vooral bedoeld voor chronische patiënten die regelmatig voor controle naar het ziekenhuis moeten. “Die afspraken zijn tijdrovend voor specialisten en vaak belastend voor veel patiënten,” vertelt Van der Leest. “Met de introductie van videobellen bieden we extra service.”

Toepassing zeer gebruiksvriendelijk

Videoconsulten zijn geschikt voor patiënten van alle leeftijden, stelt het Martini ziekenhuis. Een laptop maar ook een smartphone is afdoende. Volgens de diabetesconsulenten is de applicatie namelijk zeer gebruiksvriendelijk. “Wie kan Skypen, kan hier ook mee uit de voeten.” Voorafgaand aan het videoconsult moeten de bloedsuikerwaarden door de patiënt thuis gemeten en digitaal doorgestuurd worden.

Of een patiënt in aanmerking komt voor een videoconsult, hangt wel af van zijn of haar gezondheid. Wessels hierover: “De bloedsuikerwaarden, die de patiënt vooraf digitaal doorstuurt, bespreken we tijdens het videoconsult. Voor een uitgebreidere beoordeling of als lichamelijk onderzoek nodig is, volgt een afspraak op de poli.” Een videoconsult geeft volgens haar veel meer informatie dan een mailtje of telefonisch overleg. “Als je patiënten in de ogen kijkt, krijg je een completer beeld van hun gezondheid.”

Tegelijkertijd met deze nieuwe service stellen de diabetesconsulenten hun werkwijze bij. Op basis van de bloed- en glucosewaarden van de patiënt formuleren zij hun bevindingen. Die bespreken ze tijdens het videoconsult met de patiënt. “Daarna maken we samen een behandelplan op maat. Onze focus ligt op shared decision making en het stimuleren van zelfmanagement.”

Breder inzetten videoconsult onderzocht

Hoewel de eerste ervaringen positief zijn, is het volgens de consulenten nog te vroeg om te stellen of videoconsult breder wordt ingezet. Dat wordt komend jaar onderzocht. “Deze pilot is innovatief, dit is echt pionieren.”

In de voorgaande jaren heeft het Groningse ziekenhuis ook pilots opgezet voor digitale toepassingen zoals zorg op afstand (monitoring, beeldbellen) voor patiënten met COPD en hartfalen. daarnaast is na een proef van een jaar videoconsulten tussen huisartsen en specialisten van het ziekenhuis officieel ingevoerd.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?